Acasă Eveniment Muzica şi Medicina

Muzica şi Medicina

DISTRIBUIȚI

Deşi nu pare, muzica şi medicina au mai mult în comun decât faptul că amândouă cuvinte încep cu litera M. În primul rând, muzica ajută medicina. Un pacient care merge la dentist este mai calm dacă în urechi îi răsună vreo simfonie sau orice altă melodie care îi e pe plac decât zgomotul frezei care sapă în dinte. Pentru că, până la urmă, la stomatolog teama vine mult şi de la zgomot, deoarece, în mare parte, se fac anestezii locale care te fac să nu mai simţi instrumentele. Şi nu numai atât, s-a vorbit şi despre bolile profesionale pe care le dezvoltă muzicienii. Despre aceste lucruri şi multe altele s-a vorbit în conferinţa Muzica şi Medicina. Facultatea de Muzică a Universităţii de Vest din Timişoara şi Autoritatea de Management a Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, prin Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Direcţia Organismul Intermediar pentru Programul Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane a organizat, în perioada 27-28 septembrie 2010, prima Conferinţă regională din cadrul proiectului Observatorul Profesiilor Muzicale din România, conferinţă intitulată MUZICA SI MEDICINA. Scopul principal al acestei manifestări este de a sprijini fomatorii din domeniul profesiilor muzicale  în prevenirea bolilor profesionale asociate cu educaţia şi interpretarea muzicală, prin facilitarea schimbului de informaţii şi experienţă între specialiştii în medicină şi cadrele didactice de specialitate. Această temă  este astfel concepută pentru a identifica, trata şi cerceta problemele de sănătate datorate interpretării artistice şi de a educa muzicienii şi profesorii de muzică în privinţa prevenirii, diagnosticării şi convieţuirii cu astfel de afecţiuni.

Lucrările prezentate vor fi publicate în broşuri
« Prin această conferinţă dorim să atragem atenţia asupra riscurilor cărora sunt supuşi muzicienii, atât cei care studiază şi interpretează, cât şi a celor de la “catedră”. Utilizarea informaţiilor, datelor şi rezultatelor prezentate în cadrul acestei conferinţe are aplicabilitate la toate nivelurile sistemului de educaţie din România, începând cu învăţământul preşcolar şi până la cel universitar. Pentru a fi eficientă, educaţia privind prevenirea bolilor profesionale asociate practicii şi interpretării muzicale trebuie să depăşească stadiul de simplă furnizare de informaţii şi instrucţiuni, fiind necesare acţiuni în profunzime, prin modificarea în acest sens a valorilor, credinţelor şi motivaţiilor studenţilor şi profesorilor», susţine director de proiect conf. univ. dr. Dana Sorina CHIFU. Conferinţa reprezintă o bună oportunitate de diseminare a rezultatelor ştiinţifice ale cercetările recente, prin deschiderea unor noi direcţii de cercetare şi de colaborare în acest domeniu.
Rezultatele activităţilor din cadrul acestei conferinţe vor fi prezentate pe pagina web a Observatorului Profesilor Muzicale din Romania www.opmr.eu, cele mai bune studii vor fi recomandate pentru publicare în revista REVART, urmând ca rezumatele  lucrărilor prezentate să fie publicate în broşuri şi distribuite angajatorilor din domeniul profesiilor muzicale din ţară.

Comentarii

comentarii