Acasă Actualitate „N-am folosit Balconul Operei, Piaţa Operei sau Proclamaţia de la Timişoara”

„N-am folosit Balconul Operei, Piaţa Operei sau Proclamaţia de la Timişoara”

DISTRIBUIȚI
altSpune Gheorghe Ciuhandu, primarul Timişoarei, răspunzând acuzelor aduse de 14 organizaţii din Timişoara
 
Evenimentele petrecute marţi, de Ziua Naţională a României, au născut ecouri în toată ţara, care încă nu s-au stins. „Parteneriatul pentru Timişoara”, semnat de PSD-PNL-PNŢCD-FDGR, acordul de reconciliere semnat de PSD-PNŢCD, dar mai ales lansarea festivă a parteneriatului au atras o contra-manifestaţie, în Piaţa Operei din Timişoara, acolo unde au existat susţinători ai PSD, contra-manifestanţi aţâţaţi de PD-L, conform spuselor pesediştilor şi ţărăniştilor, dar şi timişoreni veniţi pentru a vedea ce se întâmplă. 
Încă de marţi, democrat-liberalii au lansat acuze la adresa semnatarilor parteneriatului, referitoare la folosirea „însemnelor sfinte ale Revoluţiei” şi la organizarea evenimentelor chiar de 1 Decembrie.

 Pedeliştii invocau şi nemulţumirea exprimată de o serie de organizaţii, invocând o scrisoare de indignare trimisă de acestea primarului Gheorghe Ciuhandu. Acesta susţinea, marţi, că nu ştie de vreo astfel de scrisoare, explicând, miercuri, că doar în dimineaţa zilei de 2 decembrie a primit scrisoarea, pe mail. 
 
Scrisoarea
 
“Domnule Primar, Suntem consternaţi de decizia pe care aţi luat-o în numele nostru într-un conflictalt politic, folosind: Balconul, P-ţa Operei şi Proclamaţia de la Timişoara, simboluri care aparţin istoriei oraşului nostru. Opţiunea dumneavoastră pentru acest act major, în absenţa consultării cetăţenilor, este un gest de desconsiderare a celor care v-au ales”, se arată în scrisoarea pe care primarul susţine că a primit-o miercuri, semnată de Societatea „Timişoara”, Confederaţia Întreprinzatorilor Particulari–Timiş–Academia de Advocacy, Federaţia Asociaţiilor de Locatari Timişoara, Alianţa Sindicatelor Timiş – Blocul National Sindical Timiş, Ariergarda, Memorialul Revoluţiei, Fundaţia Naţionala a Revolutiei din Decembrie ’89, Institutul Intercultural Timişoara, Centrul Euroregional pentru Democraţie, Fundaţia culturală Jazz Banat, Comitetul Civic pentru salvarea Patrimoniului Timişoarei, Grupul Civic pentru Reforma Universitară şi Grupul de Iniţiativă în Promovarea Opiniei Publice. 
 
Răspunsul
 
“Faţă de scrisoarea organizaţiilor semnatare, multe dintre ele cunoscute ca asociaţii aservite politic Partidului Democrat Liberal, ţin să fac următoarele precizări”, şi-a început primarul Ciuhandu răspunsul, explicând că nu a folosit Balconul Operei, ci doar sala Operei, care era închiriată. “În Piaţa Operei, reprezentanţii celor patru partide politice semnatare nu au organizat nimic. Turbulenţele care au existat şi care au fost mediatizate exagerat au fost provocate de alţii. Relevantă mi se pare, în acest sens, condamnarea acestor acţiuni de către foşti dizidenţi autentici, precum doamna Doina Cornea şi domnul Mircea Dinescu”, mai spune Ciuhandu, explicând şi că niciunul dintre documentele adoptate în 1 Decembrie 2009 nu doreşte să folosească Proclamaţia de la Timişoara în scop electoral. “Faptul că am susţinut la întâlnirea din 1 Decembrie necesitatea aplicării Punctului 8 al Proclamaţiei şi, pe cale de consecinţă, Legea Lustraţiei, nu cred că ar trebui să fie deranjant pentru societatea civilă, în condiţiile în care nici în ziua de astăzi Punctul 8 nu a fost legiferat. Singurul deranjat ar putea fi doar Traian Băsescu”, a declarat Ciuhandu, încheind: “Îmi menţin toate afirmaţiile făcute în 1 Decembrie 2009. Consider în continuare că Traian Băsescu nu şi-a respectat angajamentele asumate în 2004 şi un nou mandat al acestuia nu ar aduce nimic nou, decât un regim autoritar bazat pe putere personală şi blocarea permanentă a instituţiilor statului”.
 
Ce a fost, de fapt, în Piaţa Operei…

altÎn Piaţa Operei, în 1 Decembrie, au existat trei grupuri distincte. Unul de simpatizanţi PSD, aduşi, îmbrăcaţi în roşu şi dirijaţi, altul de oameni puşi pe scandal, aţâţaţi de PD-L, şi un altul, cel mai numeros probabil, de timişoreni care au venit să vadă ce se întâmplă. Din ultimul grup, unii oameni huiduiau, manifestându-şi o clară aversiune faţă de trecutul PSD şi exprimându-şi indignarea pentru prezenţa steagurilor şi pancartelor roşii în Timişoara, în 1 Decembrie. Ceilalţi din grupul al treilea, pur şi simplu, priveau. Clar este că grupul de “contestatari” aţâţaţi de PD-L ce doar ţipau, scuipau şi înjurau nu prea au legătură cu ce înseamnă Timişoara. Pentru că, dacă timişorenii ar fi aşa, în Piaţa Operei, de 1 Decembrie, am fi asistat, cel mai probabil, la o bătaie generală. 
 

Comentarii

comentarii