Acasă Actualitate Nastasia Patric din Timișoara este grav bolnavă și are nevoie de sânge!...

Nastasia Patric din Timișoara este grav bolnavă și are nevoie de sânge! Iată cum o putem ajuta?

479
DISTRIBUIȚI

În județul Timiș, sunt 17 spitale, numărul pacienților este tot mai mare din zi în zi care necesită transfuzii, iar criza de sânge salvator de vieți continuă să persiste la nivelul Timișoarei și al județului.

Luni 24 mai, a fost un caz mai dificil. Pacienta Nastasia Patric trebuia operată și nu era sânge grupa A2, dar cu greu s-a făcut rost de o pungă de sânge. Dr. Rodica Lighezan (foto), directoarea Centrului de Transfuzii Timișoara, a explicat că sincron cu pacienta Nastasia Patric erau mai multe cazuri, luni. Unul grav se afla la Spitalul Județean Timișoara, un altul era cu COVID care necesita transfuzii și mai erau alte urgențe care aveau nevoie de 4 grame de hemoglobină.

Din păcate, întotdeauna e nevoie de maxim trei -patru zile ca să se strângă sângele necesar atunci când e vorba de un caz grav și când nu există în depozit grupa respectivă.

”Au fost câțiva donatori luni. Îi vom da o pungă cu ce s-a strâns și eventual, marți, îi mai dăm încă o pungă doamnei Patric, dar în funcție de câți donatori vor fi și dacă va fi grupa necesară. Ne-ar ajuta foarte mult dacă cetățenii ar veni să doneze sângele salvator. A fost un entuziasm de a dona sânge în la începutul pandemiei, fiindcă oamenii voiau să iasă din case, dar acel entuziasm a dispărut acum”, spune dr. Lighezan.

60 de donatori sunt înregistrați pe zi la Centrul de Transfuzii Sanguine Timișoara, dar numărul este mic. Ar trebuie să fie 90 de donatori pe zi pentru ca necesarul de sânge să fie satisfăcut.

”Îi așteptăm pe toți cei care muncesc, locuiesc și studiază la Timișoara sau în județul Timiș să vină să doneze sânge, pentru că numai așa putem salva viețile pacienților. Sângele nu se poate cumpăra la farmacie sau la alimentară, ci sângele se donează.

Pe toate grupele de sânge cantitățile sunt deficitare, de aceea oamenii trebuie să vină să doneze. Anul trecut în luna ianuarie exista atâta sânge numai pe o grupă cât există acum pentru toate grupele. Cetățenii veneau cu bucurie să doneze, acum sunt tot mai puțini.

Cazurile sunt foarte grave, încât un pacient nu înghite o pungă, ci trei pungi. Pacienții cu COVID când mai fac și sângerări atunci e foarte grav, fiindcă e nevoie de mult sânge pentru ei”, a mai spus dr. Lighezan.

Cei interesați care vor să o ajute pe pacienta Nastasia Patric pot merge la Centrul de Transfuzii Timișoara, str. Martir Marius Ciopec nr. 1, lângă Spitalul Județean, program: luni -vineri, între orele 8 -13
tel: 0356 175 711.

Comentarii

comentarii