Acasă Actualitate Nemţii votează cu pixul şi prin corespondenţă

Nemţii votează cu pixul şi prin corespondenţă

DISTRIBUIȚI

Delegaţie din Timiş la alegerile nemţilor
“Votul acesta dovedeşte că este o societate a încrederii şi nu a fraudei. Nemţii nici nu se gândesc să fraudeze sau să nu fie corecţi”, spune Marius Popovici
În România, când vin alegerile, apar deja discuţiile despre fraude, despre „operaţiunea autobuzul” şi altele. La fel şi după alegeri, când unii ridică vocea şi spun că alegerile au fost fraudate. Totuşi, se poate şi altfel. Fără suspiciuni şi printr-un vot civilizat. Ne-o dovedesc din plin nemţii, care în urmă cu câteva zile au avut alegeri pentru parlament. Ei bine, la ei se poate vota chiar şi prin corespondenţă şi nu e nevoie de ştampila cu inscripţia votat. Marius Popovici (PNŢCD) a fost cu o delegaţie formată din primari ai judeţului Timiş în Germania, chiar de ziua alegerilor, pentru a vedea cum se desfăşoară votul la nemţi.

Au fost la alegerile nemţilor
“Un sfert din populaţie o votat pe scrisoare, vot prin corespondenţă. Colegii din Rosenheim au considerat că le-am adus noroc. Au avut printre cele mai bune rezultate din Bavaria, Daniela Raab obţinând 52 de procente. Chiar şi CSU din Rosenheim a fost peste media landului. Deplasarea cu colegi din PD-L şi PNŢCD a însemnat lucruri noi multe pe care le-am învăţat, am fost sâmbătă la manifestarea principală electorală, am fost duminică în secţii de votare, primiţi fără probleme. Absolut liber şi fără supărare. Duminică seara, am fost la exit poll-ul CSU în oraşul Kolbermoor, cu felicitări din partea noastră către Daniela Raab şi colegii creştin-sociali”, a spus Marius Popovici.

Votul din scrisoare
Sunt multe diferenţe între sistemul de vot nemţesc şi cel românesc. Posterele electorale au fost puse chiar şi cu două luni înainte de vot. La nemţi, ultima zi de campanie este sâmbăta, tocmai fiindcă sâmbătă oamenii sunt mai liberi. Marea diferenţă este sistemul de vot, la care cetăţeanul se prezintă cu o carte de vot individuală primită de la primărie pentru un singur vot, cu cartea de alegător şi cea de identitate. Şi da, nemţii pot vota şi prin corespondenţă. Spun că doresc acest lucru la primărie şi le sunt trimise acasă două scrisori – una cu buletinul de vot şi una cu o hârtie pe care o semnează, prin care declară că votul lor a fost secret şi neinfluenţat.
“Este foarte simplu şi foarte ieftin”
“Oricine doreşte poate vota prin corespondenţă, dacă se depune o declaraţie pe proprie răspundere că a votat secret şi individual, în plic, la poştă. Votul acesta dovedeşte că este o societate a încrederii şi nu a fraudei. Nemţii nici nu se gândesc să fraudeze sau să nu fie corecţi. În această declaraţie răspunde în faţa legii dacă e corect. E un jurământ deja. Sistemul e simplu. Anunţ înainte că vreau să votez prin corespondenţă şi ei trimit buletinul de vot şi jurământul pe care le trimit înapoi. Este foarte simplu şi foarte ieftin, circa un euro pe persoană, pe care-l plăteşte guvernul federal”, spune Marius Popovici, un om care a dezvoltat de-a lungul timpului multe relaţii cu partenerii germani şi austrieci.

“Se votează cu pixul, fără camere video, fără suspiciune”
La noi, pentru votul de la alegerile prezidenţiale, în secţiile speciale de vot (acelea unde votează cei care nu se află în ziua votului în localitatea de domiciliu) se vor instala webcam-uri pentru supraveghere. Nemţii nu au nevoie de aşa ceva… “Comisia de vot numără opt persoane. Se votează cu pixul, fără camere video, fără suspiciune. Un cetăţean poate să voteze o persoană dintr-un partid şi partidul din altă componenţă. Votul mixt. Vreau să propun cu colegii o iniţiativă legislativă în acest sens în Parlamentul României, cu Petre Irimescu, care-i depuatul nostru”, spune Marius Popovici.

Comentarii

comentarii