Acasă Actualitate Nici măcar n-au încercat să copieze…

Nici măcar n-au încercat să copieze…

DISTRIBUIȚI

Oralul la română nu a pus mari probleme miilor de elevi din Timiş care au început bac-ul
Mii de absolvenţi de clasa a XII-a au trecut, luni, în Timiş, prin focul primei probe a bacalaureatului, limba şi literatura română oral. De frica profesorilor sau a avertizării generale că sursele de inspiraţie îi trimit direct afară din examen, elevii au stat cuminţi, bazându-se doar pe ceea ce au învăţat. Greul de abia acum va începe pentru comisia judeţeană de bac. Cei nouă inspectori ştiu prea bine că marile fraude se fac la probele scrise. Controalele celor 18 centre de examinare au început însă de luni.

Prea uşor pentru a se complica cu copiatul

Inspectorul şcolar general adjunct Marin Popescu ne-a declarat că probele orale se desfăşoară de obicei fără probleme, încercările de copiere fiind depistate în special la probele scrise. “Am controlat toate centrele de examinare din Timişoara. Luni nu au existat probleme şi nu am înregistrat nicio tentativă de fraudare a examenului. La ce întrebări uşoare aveau la proba orală, era şi culmea să mai copieze”, spune Marin Popescu. Mici incidente s-au înregistrat cu câţiva profesori, care din cauza unei crize biliare sau a unei mâini rupte nu s-au putut prezenta pentru supravegherea examenului. În acest an, în Timiş, 7.160 de elevi susţin examenul de bacalaureat. Cei aproximativ 2.000 de dascăli care vor asigura buna desfăşurarea a examenului în judeţ par să fie mai precauţi ca niciodată. Avertismentele venite de sus sunt foarte drastice. Profesorii care sunt prinşi că încearcă să fraudeze bac-ul se pot alege cu dosare penale şi excluderea din învăţământ.

Subcomisie specială la IRIS

Pentru prima oară, Timişul beneficiază de o comisie specială pentru copii cu probleme mari de vedere. IŞJ Timiş a organizat o subcomisie la Liceul Teoretic “IRIS” din Timişoara pentru 12 absolvenţi de liceu cu probleme speciale de vedere. Până anul trecut, aceşti elevi cu probleme erau obligaţi să-şi dea bacalaureatul împreună cu mii de alţi copii sănătoşi. Pentru fiecare elev cu probleme, inspectoratul era obligat să ia măsuri ca acesta să aibă egalitate de şanse la examen. Marţi, de la ora 9, continuă proba orală la limba şi literatura română. Tot marţi începe şi proba orală la limba şi literatura maternă. Între 24-25 iunie are loc examenul oral la limba modernă. Primul examen scris, limba şi literatura română, se desfăşoară vineri, 26 iunie. Pe 29 iunie are loc proba scrisă la limba şi literatura maternă. Urmează, pe 30 iunie, proba obligatorie a profilului, apoi, pe 1 iulie, o probă la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării. În fine, pe 2 iulie, cei peste 7.000 de elevi timişeni susţin ultima probă a bacalaureatului – una la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare. Rezultatele parţiale vor fi afişate pe 5 iulie, până la ora 16. Emoţiile pot continua însă pentru o parte dintre elevii nemulţumiţi cu nota afişată. În aceeaşi zi, până la ora 20, se pot depune eventuale contestaţii. Rezultatele finale vor fi afişate pe 9 iulie.

Comentarii

comentarii