Acasă Actualitate Nici un spital nu va fi închis

Nici un spital nu va fi închis

350
DISTRIBUIȚI

Alături de descentralizarea de la 1 iulie – trecerea unităţilor sanitare în administrarea Primăriei Timişoara –  spitalele din Timiş vor fi şi clasificate în patru categorii, aşa cum cere raportul Comisiei Prezidenţiale pentru Sănătate.

Criteriile de clasificare a spitalelor vor fi elaborate în această vară. Deşi multe unităţi sanitare cu paturi din Timiş se află într-o stare jalnică –degradarea clădirilor, aparatură medicală foarte veche –pentru a fi eficientizate, Ministerul Sănătăţii spune că acestea nu vor fi închise, ci reorganizate, acolo unde este cazul, în centre de asistenţă socială, cămine de bătrâni sau alte forme care să corespundă nevoilor comunităţilor locale. O altă măsură de eficientizare este reducerea paturilor la unele spitale. Dacă, la nivelul Timişoarei, au fost reduse peste 100 de paturi, la nivel naţional, numărul a ajuns la 9.300.
MS susţine că, în calitate de instituţie care decide politicile de sănătate publică ale statului român, nu a discutat şi nici nu a avansat cifre în ceea ce priveşte închiderea spitalelor în cadrul colaborării cu reprezentanţii Băncii Mondiale. Ministerul are mai multe puncte convenite cu Banca Mondială, în cadrul negocierilor avute în anii 2009 şi 2010. Dintre acestea rămâne în continuare ca prioritate realizarea procesului de descentralizare a unităţilor sanitare cu paturi. Proiectele de acte normative privind descentralizarea se află, încă de luna trecută, în dezbatere publică, pe site-ul ministerului (www.ms.ro). “După 4 luni de mandat, susţin în continuare şi cred eu, fără să greşesc, că soluţia ce trebuie implementată imediat pentru revigorarea sistemului sanitar o reprezintă descentralizarea acestuia. În niciun caz nu consider că este oportun ca, în aceste zile, să punem lacătul pe poarta spitalului şi să disponibilizăm personal medical, şi aşa insuficient. Descentralizarea trebuie realizată şi ea va duce spitalul către decizia comunităţii locale, adică a cetăţeanului”, a declarat ministrul Sănătăţii, Attila Cseke (foto).

Comentarii

comentarii