Acasă Actualitate Niciun furnizor de gaz nu vrea să încheie un contract cu Colterm....

Niciun furnizor de gaz nu vrea să încheie un contract cu Colterm. Fritz cere intervenții la nivel guvernamental

DISTRIBUIȚI

Niciun furnizor de gaz nu vrea să încheie un contract pentru cantitățile mari de care Coltermul va avea nevoie în iarna aceasta, iar problema ar trebui rezolvată la nivel guvernamental, consideră Dominic Fritz. Miercuri, 31 august, primarul Timișoarei a spus că se așteaptă ca guvernul să intervină dacă nu din poziția de regulator, măcar din cea de acționar la două mari companii energetice: Romgaz și OMV Petrom.

„Din păcate, momentan nu avem de ales decât să ne bazăm foarte puternic pe cărbune. Avem un stoc deja mare de cărbune, de 30.000 de tone (necesarul pentru o lună normală de iarnă – n.r.). Nu există datori curente și ne dorim să aducem acest stoc la 50.000 de tone, ceea ce ar însemna cel mai mare stoc cu care Colterm a intrat în iarnă. Dar nu putem încălzi orașul doar cu cărbune: CET Centru funcționează doar pe gaz, iar CET SUD funcționează pe cărbune, dar tot ne trebuie gaz să îl ardem. Există o plafonare a prețului, ceea ce nu exista iarna trecută, asta cu siguranță este o veste bună, dar nimeni nu prea vrea să încheie un contract de gaz. Motivul este că guvernul nu a plătit diferența între prețul plafonat și cel real”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Acesta a explicat că a fost înmagazinată cantitatea maximă de gaz prevăzută de lege, însă aceasta ar acoperi numai 10% din necesar. Există contracte și pentru livrarea anumitor cantități de gaz de caz de la furnizori mai mici, însă și acestea sunt, până la urmă, doar promisiuni din moment ce pe piață gazul este tot mai greu de găsit. Acestea cantități ar fi, oricum, insuficiente.

„Este absolut crucial ca o compania serioasă să încheie un contract pentru toată perioada iernii și pentru toată cantitatea necesară. Argumentul este că nu există cantitate destulă de gaz pe piață. Acest argument nu poate decât să mă îngrijoreze. În timp ce guvernul insistă că nu avem probele, iar la nivel european s-a stabilit ca termiile să fie prioritare, vedem că a doua cea mai mare termie din România nu găsește furnizor, cu argumentul că nu există cantitate necesară pe piață. Este o situație absurdă și inacceptabilă!”, a mai adăugat Fritz.

Între timp, marți, Consiliul Local a aprobat un proiect de hotărâre prin care primăria poate închiria o gară din Motru de unde să obțină „direct de la sursă” cărbunele. În continuare, Fritz spune că soluția este doar una temporară. „Acum 2 ani, cărbunele – cu prețul certificatelor inclus – a fost mai scump, dar acum gazul este total altundeva. Era o decizie nu doar «eco», ci și pragmatică să folosim gazul. Situația s-a schimbat radical. Dacă mă întrebați de politici ecologice, în toată Europa s-a făcut o greșeală strategică în a ne baza pe gaz din Rusia și este clar că investițiile în alte forme de producere a energiei termice sunt absolut cruciale. De aceea există această emulație de a găsi alte forme de a produce și electricitate și căldură. Asta (folosirea cărbunelui – n.r.) trebuie să rămână o fază de tranziție. Miza reală este să investim în soluții care să ne lase să fim independenți atât de gaz, cât și de cărbune”, a încheiat primarul.

Comentarii

comentarii