Acasă Actualitate Nicolae Robu contrazice o hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență...

Nicolae Robu contrazice o hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Timiș: centrul Timișoarei nu este zonă de promenadă aglomerată

1032
DISTRIBUIȚI

Textul hotărârii date de Comitetul JUDEȚEAN pentru Situații de Urgență Timiș produce confuzii cu privire la obligativitatea purtării măștii în spații deschise. Până la urmă, trebuie sau nu trebuie purtată masca în centrul Timișoarei? Robu spune că nu neapărat, Comitetul LOCAL pentru Situații de Urgență având îndatorirea de a stabili care sunt zonele.

Hotărârea dată luni seară la nivel județean, în forma trimisă presei arată astfel, la primele două articole:

Art. 1. (1) Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura în spațiile publice deschise, respectiv: piețe comerciale, târguri, oboare, piețe de vechituri, piețe agroalimentare, zone de așteptare, cozi formate la intrarea în diverse instituții, autorități, societăți comerciale, stații transport public, peronul gărilor, autogări, aeroport, în punctele de trecere a frontierei, exteriorul obiectivelor turistice, grădini de vară, festivaluri publice și private, evenimente culturale publice și private și manifestări publice, pelerinaje, ceremonii religioase, slujbe și rugăciuni colective, zonele de promenadă aglomerate și centrele pietonale ale orașelor, faleze (malurile râurilor). Obligativitatea purtării măștii de protecție se instituie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.

         (2) Se exceptează de la aceste măsuri persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitantă (temperatură ridicată, umiditate crescută).

Art. 2. Se instituie în sarcina Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență  ca în termen de 24 de ore de la comunicarea prezentei Hotărâri să delimiteze zonele de promenadă aglomerate, centrele orașelor,  și faleze (malurile râurilor) precum și să stabilească intervalul orar pentru purtarea obligatorie a măștii de protecție în aceste zone. Hotărârile Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență vor fi comunicate Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și vor fi aduse la cunoștința publică”.

Citind, în conferința de presă din 18 august același text, la finalul primului articol, la secvența „zonele de promenadă” Nicolae Robu a sesizat: „Nu e forma finală. «Zonele de promenadă inclusiv centrele pietonale ale orașelor, falezele» și așa mai departe(…) La articolul 2 avem: «Se instituie (…) să delimiteze zonele de promenadă aglomerate». La articolul 1 se făcea referire la zone de promenadă aglomerate, nu la zonele de promenadă oricare ar fi ele”.

La finalul conferinței, un jurnalist a remarcat faptul că, în varianta hotărârii CJSU primită de la Prefectura Județului Timiș – cea care nu ar fi finală, după cum spune Robu –, de îndatorirea comitetelor locale ar fi doar delimitarea zonelor centrale – și, eventual, intervalul orar –, nu și decizia dacă se impune sau nu purtarea măștii, care ar trebui să fie obligatorie oricum.

Robu a răspuns, după finalul conferinței, pe grupul de WhatsApp al primăriei dedicat presei, că acesta nu are dreptate și că lucrează doar cu proiectul de hotărâre. În schimb, jurnaliștii cerând lămuriri pe grupul prefecturii referitor la faptul sesizat de Robu – că ar exista o altă variantă a hotărârii –, reprezentanta instituției a răspuns sec: „Adică?”. De menționat și că hotărârea Comitetului Local, anunțată de Robu în jurul orei 11.15, încă nu a fost publicată, până la ora 13.

Conform hotărârii prezentate de Robu, masca nu va fi obligatorie în centrul Timișoarei, doar pe malurile Begăi, în intervalul orar 17.00 – 21.00, în timpul săptămânii, și între 09.00 și 21.00, sâmbăta și duminica.

Comentarii

comentarii