Acasă Actualitate Nicolae Robu, în apărarea noilor trotuare: „Eu sunt mândru de ce a...

Nicolae Robu, în apărarea noilor trotuare: „Eu sunt mândru de ce a ieșit. Cei ce urlă fac un joc politic ordinar”

894
DISTRIBUIȚI

Primarul Nicolae Robu a răbufnit pe Facebook la adresa celor care contestă modul în care arată noile trotuare. În 30 aprilie, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, OAR Timiș, RUR Timiș și Asociația Peisagiștilor – filiala Timiș au organizat o conferință online în care au discutat problema trotuarelor. „Păcăleală ca din zona interlopă” sau„O să ajungem de râsul Europei cu acest pavaj”, au concluzionat reprezentanții acestor instituții, amintind, încă o dată, că Primăria nici nu a cerut avizele necesare.

Acum, primarul Nicolae Robu le-a răspuns. În primul rând, acesta a amintit de modificările aduse în perioada 2013 – 2015 în centrul orașului, scriind:

„(1) transformarea globală, nu parțială, cum era gândit inițial, a întregii zone de la str. Alba Iulia, până la str. Martin Luther, respectiv de la str. Proclamația de la Timișoara, până la str. Oituz, în zonă pietonală

(2) regândirea Pieței Libertății, din conceptul de piață parc, în conceptul de piață minerală, piață de evenimente, așa cum sunt TOATE piețele celebre ale lumii, TOATE!

(3) limitarea neregularităților pietrei cioplite folosite pentru pavaj și a mărimii rosturilor în vederea minimizării disconfortului creat de ele la mersul pe jos, mai ales pentru femei

(4) înlocuirea pietrei cioplite în partea centrală a străzilor pietonale, cu plăci mari netede, de asemenea în vederea minimizării disconfortului la mersul pe jos, mai ales pentru femei”.

Despre noile trotuare, acesta a spus: „Atât piatra cioplită, cât și plăcile netede sunt, evident, din PIATRĂ NATURALĂ, monocromă, cu vagi tușe, așa cum e piatra naturală.

Ei bine, EU SUNT MÂNDRU DE CE A IEȘIT și ÎI FELICIT PE ARHITECȚI ȘI CONSTRUCTORI, pe toți cei ce au contribuit la această transformare și sunt mulțumit că și cu această ocazie am avut tăria să fiu radical și de neclintit pe poziția mea! Completând șirul deciziilor radicale din 2013-2015 cu altele la fel, am făcut ca Timișoara să aibă, la ora actuală, DE DEPARTE cea mai extinsă zonă pietonală din țară (nu socotim capitala)”.

Pe seama „hater-ilor”, Robu a spus, încă o dată, că sunt„indivizi ce n-au nimic de etalat ca realizări ale vieții lor, în afară de încercări de boicot la adresa celor din categoria opusă, adică, din categoria celor care fac, intoxică lumea cu tema noilor trotuare din zona centrală. Acești indivizi, cu nerușinare, vorbesc despre noile trotuare ca și cum ele ar fi din centrul istoric”.

Mai apoi, amintind de piatra monocromă din zona istorică, edilul promite că și pe străzile Martin Luther și Proclamația de la Timișoara va fi instalată același tip de piatră.„Dar…, “marii specialiști” o țin sus: NU E BUNĂ! Nu e bună pt că nu au ei niciun rol nici în acest proiect, cum n-au avut nici în altele de interes public ale orașului! Și nu pt că i-ar exclude cineva, ci pt că sunt prea prinși în campanii aducătoare de bani”, îi acuză Robu.

„Menționez că această piatră a fost aleasă pt străzile menționate mai sus de nimeni alții decât de celebrul arhitect Sturdza și colaboratorii lui, autorii proiectului arhitectural Centrul Istoric / Cetate I ! Deci, oricât s-ar cârti, noi cu această piatră vom merge mai departe pe zona istorică, mai bine zis, pe frontiera zonei istorice”, mai spune primarul.

Trecând la comparații, Robu spune că aceeași oameni au fost de acord cu vechile pavele, „folosite inclusiv în curți și grădini pe la sate”, în timp ce consideră că ultimele puse sunt un kitsch. Mai mult, prezentându-se luptător împotriva kitschului, Robu amintește că el a scos „acvariul, clădirea de sticlă din Piața Victoriei”.„Ce-au făcut ei, atunci?! Nicidecum n-au urlat în spațiul public ca acum! De ce?! Păi parte din ei au fost proiectanți sau co-proiectanți, alții aprobatori ai acelor “proiecte”!”, mai spune primarul, înainte de a-i mai acuza pe opozanți că fac un joc politic ordinar.

„Frustrații și hater-ii nu mă preocupă, le doresc sănătate să poată folosi ceea ce fac eu în oraș sub contestarea și boicotul lor continue, cum a fost și e cazul și la celelalte obiective și transformări pe care le-am realizat ! (…)

P.S. Eu știu cât de dezavuat sunt de arhitecții aserviți afaceriștilor imobiliari incorecți cu orașul -a nu se înțelege că fac aprecierea în bloc la adresa dezvoltatorilor!-, afaceriști care, cu ajutorul arhitecților proiectanți și aprobatori au creat cartiere întregi cu străzi înguste pe care are loc o simplă bandă auto, nimic în plus, nu tu dublu sens auto, nu tu locuri de staționare mașini pe ambele părți, nu tu piste de biciclete pe ambele părți, nu tu aliniamente de copaci cu fâșie verde pe ambele părți, nu tu trotuare pe ambele părți, așa cum cer eu! Iar cerințele mele, evident că nu convin și cu mine nu se poate “negocia”! Și… e jale mare! Dv, stimați timișoreni, nu știați lucrurile acestea, n-aveați de unde să le știți!”, încheie acesta.

Comentarii

comentarii