Acasă Actualitate Nicolae Robu: ”Noi nu putem să dăm bani de la bugetul local,...

Nicolae Robu: ”Noi nu putem să dăm bani de la bugetul local, pentru că nu ne scăldăm în bani”. Problema Spitalului de Boli Infecţioase Timişoara, trimisă la guvern

DISTRIBUIȚI

02spital libertatea 7c4bd079a71Nicolae Robu: Ce se doreşte? Să moară oameni? Nu trebuie să fii medic ca să ştii că la bolnavii de meningită, dacă nu se intervine prompt, ei mor în câteva zile. Ce vrem, să ajungem să moară oameni ca să ne trezim? Oricât ar vrea conducerea spitalului şi medicii săi, nu au cum să o facă fără aceşti bani.

Situaţia deosebit de gravă de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara nu se poate rezolva cu bani de la bugetul local, pentru că este vorba despre contribuabilii care îşi plătesc dările la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi care are bani destui pentru a nu lăsa oamenii să moară. Aceasta este concluzia trasă de primarul Nicolae Robu, după discuţiile purtate cu conducerile spitalului şi a Casei Judeţene de Sănătate. Este vorba despre sume importante de bani pe care din anul 2013 spitalului nu i-au fost decontate pentru cazurile validate medical. În plus, nu este vina medicilor de la Babeş că nu au lăsat oamenii să moară, dacă au venit „peste” limita de decontabilizare.
„Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş are mari probleme întrucât contractul pe care a trebuit să-l semneze cu CAS este inacceptabil. (…). Problema este că reglementările în vigoare se dovedesc a nu face faţă unor realităţi care se întâmplă dincolo de ceea ce cu bună intenţie şi credinţă au gândit cei care au făcut rânduielile”, spune Robu.
Concret principala problemă este că la spitalul Victor Babeş au fost în fiecare an, din 2013 până acum, trataţi mult mai mulţi bolnavi decât s-a admis la decontare – bolnavi reprezentând cazuri validate de procedurile în vigoare, nu despre situaţii cu semne de întrebare, iar spitalul nu face faţă acestor cheltuieli. Mai sunt un număr important de cazuri medicale nevalidate din motive legale – cetăţeni străini care neavând CNP nu pot intra pe regulile din România, dar oamenii trebuie trataţi, pentru că nu pot fi lăsaţi să moară. Sunt cazuri grave.
„Astfel de cazuri sunt în număr de 2686, din 2013 până la finele lui 2016. Cheltuieli conexe, 4,9 milioane lei. Pe primele 3 luni din 2017 s-au mai cheltuit 1 milion de lei cu alţi pacienţi validaţi medical, pentru care nu s-a făcut decontul. Acum, spitalul are de primit aproape 6 milioane de lei de la CJAS pentru servicii medicale validate. Am discutat personal cu CJAS Timiş, au toată bunăvoinţa, dar nu poate rezolva problema pentru că conducerea CJAS Timiş operează cu formule şi prevederi reglementative foarte rigide”, explică Robu.
În opinia primarului, ar trebui ca la nivelul guvernului să se înţeleagă că realităţile se dovedesc a fi şi cu alte faţete decât cele cunoscute şi care au fost avute în vedere de cei care au făcut reglementările. „Nu trebuie să căutăm vinovaţi. Toată lmea a lucrat cu bună credinţă şi competenţă, dar realitatea arată că mai sunt şi alte faţete şi că nu acoperi tot ceea ce realitatea dezvăluie în timp. Trebuie rezolvată urgent problema. Noi nu putem să dăm bani de la bugetul local pentru a acoperi aceste sume, pentru că nu ne scăldăm în bani, şi aşa Timişoara nu primeşte bani de la bugetul de stat şi încă nu a primit nimic nici pe 2017 (…). Dar chiar să ajungem să plătim noi serviciile medicale, când la bugetul de asigurări de sănătate sunt contribuţii majore ale Timişului alături de ale altora, mi se pare că ar fi prea de tot. Cred că alături de timişoreni, nu avem cum să acceptăm aşa ceva şi suntem în drept să protestăm dacă ni s-ar cere să facem aşa ceva”, susţine primarul.
Edilul a anunţat vineri că va semna încă un document alături de managerul Spitalului de Boli Infecţioase, prin care din nou se va cere la nivel naţional să se facă ajustările de rigoare. „Una (dintre soluţii, n.r.) ar fi să fim încadraţi într-un regim special de excepţie, unde există şi alte încadrări. Pe de altă parte, cred că reglementările în sine ar trebui aduse la zi urgent, pentru ca astfel de cazuri să poată fi decontate. Nu putem lucra tot în prezumţia de vinovăţie. Să fie controale dure, cei care deturnează banii din sănătate spre alte interese, să fie aspru sancţionaţi, dar să nu se pună în pericol viaţa cetăţenilor, a contribuabililor”, a conchis Robu.

 

Comentarii

comentarii