Acasă Administraţie Nicolae Robu recunoaște erorile de la reabilitatea porții ucigaşe. O va dărâma...

Nicolae Robu recunoaște erorile de la reabilitatea porții ucigaşe. O va dărâma și pe cea de pe Calea Aradului

1157
DISTRIBUIȚI

Poarta „estetizată” de primărie, de la intrarea în Timişoara dinspre Calea Lugojului şi  care a căzut peste maşina unui tânăr pe care l-a ucis, în furtuna din septembrie va mai face „victime”, probabil, pentru că ancheta încă nu s-a terminat.

Primarul Nicolae Robu recunoaşte că în perioada 2014-2015 s-au produs erori în ceea ce priveşte anumite lucruri procedurale, dar PMT va contesta în instanţă concluziile raportului Inspectoratului de Stat în Construcţii privind reabilitarea respectivei porţi.

Pe de altă parte, edilul spune că a fost surprins de ceea ce i s-a cerut de Comitetul pentru situaţii de urgenţă al Prefecturii, întrucât i s-a cerut să facă ceea ce deja a făcut de mai multe zile, legat de demontarea plăcilor de pe partea transversală a porţii de pe Calea Aradului.

„În urma unor verificări făcute de ISC s-au dispus câteva măsuri printre care şi cea de eliminare a plăcilor de fibrociment care au fost montate pe partea transversală (de sus) a porţii acolo unde este inscripţia cu Timişoara 1989.

Evident că ne vom conforma măsurilor dispuse de specialiştii ISC. Eu am dat dispoziţii imediat ce am primit aceste informaţii şi m-am mirat când am văzut că după ce „antenele” pesediste din primărie au aflat ce dispoziţii am dat eu, doamna prefect a convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă care mi-a transmis să fac ceea ce eu am făcut deja.

Este descalificant şi regretabil să vezi cum unii oameni încearcă să exploateze politic şi nenorocirile. (…). Vreau să fie foarte limpede (…). M-am abţinut de la declaraţii atâta timp cât s-a desfăşurat o anchetă a instituţiilor abilitate ale statului. Acolo trebuie să se verifice totul de la proiectul iniţial, construcţie şi apoi intervenţia de estetizare şi execuţia respectivă.

Erori în ceea ce priveşte anumite lucruri procedurale s-au întâmplat în 2014 şi 2015. Specialiştii din primărie contestă o mare parte din concluziile legate de autorizaţie ale controlului ISC. Nu e problema mea, nu mă pricep. În esenţă este vorba de următorul lucru:

Cei din primărie spun că ceea ce cer cei de la ISC, să se fi întâmplat la emiterea autorizaţiei este valabil pentru o autorizaţie normală, dar autorizaţia a fost una în regim de urgenţă şi atunci acele reguli nu mai erau necesare. (…). Le-am spus celor din primărie să semneze şi sesizarea în contencios pentru că este o problemă pur tehnică. (…). Să facem distincţie între lucruri: una este cauza prăbuşirii acelei porţi în condiţii de vânt foarte puternic, şi alta este specularea unor erori de procedură. Poate fi o legătură între cele două sau nu. Răspunderile sunt şi ele în consecinţă, depinde de gravitatea erorii făcute de fiecare, dar legea e lege pentru toată lumea şi cine greşeşte trebuie să plătească. Nu ştiu dacă s-a prăbuşit pentru că cineva a greşit. Poate s-a prăbuşit pentru că viteza a fost peste nivelul la care s-a făcut proiectarea. Poate au fost erori de proiectare, poate s-a prăbuşit din erori de execuţie. Nu ştim adevărul. Ancheta Procuraturii va da concluzii”, a explicat Robu.

De asemenea, primarul a menţionat că transversala de la poarta de pe Calea Aradului va fi dată jos, că nu se va mai face nimic pentru estetizarea intrării în municipiu până la terminarea anchetei, pentru că procurorii poate mai au nevoie de ea ca „probe” la dosar, întrucât a fost vorba despre acelaşi proiect.

„Am spus că ea rămâne de martor; dacă anchetatorii consideră că îi ajută la anchetă, o sa meargă să vadă că a fost acelaşi proiect, a fost aceeaşi firmă. Dar n-o s-o lăsăm aşa urâtă. Acesta a fost motivul pentru care nu am răspuns la presiunile puse pe mine. Am spus: anchetatorii hotărăsc, eu nu mai am nicio treabă şi acum a venit de la ISC acest raport care dă dezlegare, daţi-le jos!”, a adăugat primarul.

Estetizarea porţii a costat 50.000 de euro.

Probabil că PMT va ajunge la un litigiu cu firma executantă, dacă se ajunge la concluzia că nu s-a executat corect lucrarea, admite Robu.

Comentarii

comentarii