Acasă Actualitate Nicolae Robu, salvatorul apei calde

Nicolae Robu, salvatorul apei calde

526
DISTRIBUIȚI

Pentru a treia oară în ultimii doi ani Primăria Timișoara a fost amenințată de E.On cu întreruperea furnizării gazului la societatea de termoficare Colterm. Și, tot pentru a treia oară, primarul Nicolae Robu, după câteva ore de tăcere, a reușit, cu noi promisiuni, să-i îmbuneze pe cei de la E.On. Care au tot interesul să livreze în continuare gaz și să-și încaseze banii. Care nu sunt puțini. Doar datoriile se ridică la zeci de milioane de lei, la care se adaugă facturile curente de sute de milioane. Prin urmare, mai cu amenințări, cu executări silite și cu negocieri, contractul dintre Colterm și E.On merge înainte.

La fel ca în situațiile limită precedente, primarul Nicolae Robu pozează în salvatorul apei calde (iar în timpul iernii și a căldurii) timișorenilor. Și, după 7 ani de mandate, vorbește tot de datoriile istorice ale Colterm, de dinainte de a veni el la primărie.  

”Jubilarea celor -concitadini, de-ai noștri!- ce-au anunțat o țară-ntreagă că timișorenii vor rămâne începând de astăzi fără apă caldă s-a încheiat trist. Trist pt ei, cu bine pt timișorenii cei mulți. NU S-A ÎNTRERUPT APA CALDĂ! Este adevărat că avem datorii mari către EON GAZ, cauzate de datoriile istorice pe care eu le-am găsit la nivel de sute de milioane de lei când am devenit Primar, în 2012. Dar, la fel de adevărat este că am plătit până acum peste 100 de milioane din aceste datorii! Ne este imposibil în condițiile date să plătim totul și încă ritmic, asta este realitatea! Dar, în timp ce alte companii similare din țară au intrat în faliment (Oradea, Bacău etc.), COLTERM este, totuși, în viață. Și facem toate eforturile să o ținem în viață, pt că doar sistemele centralizate pot valorifica resursele energetice regenerabile și ele poluează incomparabil mai puțin decât sistemele de apartament, după cum arată toate studiile făcute de specialiști. Ne este foarte, foarte greu! Cel mai simplu era să lăsăm problema termoficării în seama fiecărui timișorean, evident. Nicio bătaie de cap, niciun leu de alocat nu mai aveam atunci. De dragul Timișoarei, din spirit de răspundere, n-am făcut așa, ci am asumat varianta mult mai grea pt noi. Nu cerem laude pt asta, cum nu cerem pt nimic din ce facem. Dar, ne-ar plăcea puțină solidaritate! Mai ales la greu! Luptăm, totuși, pt interesul a 60.000 de familii de timișoreni! Cât de mizerabil trebuie să fii, oare, să susții că anul trecut timișorenii au rămas de 3 ori fără apă caldă, când de fapt gazul a fost întrerupt o singură dată și doar pt câteva ore (pt completitudine: o a doua oară s-a redus presiunea gazului din lipsă de debit în rețeaua națională, nu din cauza datoriilor!)”, a scris Nicolae Robu, pe pagina sa Facebook.

În luna martie, când E.On a amenințat ultima dată cu închiderea robinetului de gaz, Nicolae Robu spune că în rețeaua Colterm există pierderi de circa 30%, pierderi plătite de timișoreni. Acum vorbește de faptul că ”sistemele centralizate pot valorifica resursele energetice regenerabile și ele poluează incomparabil mai puțin decât sistemele de apartament”. Când vorbește de poluare, probabil că primarul se referă la certificatele verzi, cumpărate de Colterm cu 9,3 milioane de euro în ultimii doi ani de la Termoficare Oradea, pentru a nu fi amendată de UE pentru emisiile de carbon.

Comentarii

comentarii