Acasă Administraţie Nicolae Robu se teme că asistaţii sociali vor face coadă în faţa...

Nicolae Robu se teme că asistaţii sociali vor face coadă în faţa primăriei

DISTRIBUIȚI

După ce că Primăria Timişoara nu stătea bine cu banii, noul proiect de buget naţional pe 2019 îi dă fiori primarului Nicolae Robu. Asta pentru că guvernul anunţă cote mai mici decât se aşteptau primăriile să primească, concomitent cu obligaţia de a plăti serviciile descentralizate în totalitate, fără niciun procent de ajutor guvernamental.

El a explicat vineri că dacă până acum, pentru ajutorul unei persoane cu handicap primăria plătea 10%, iar 90% veneau de la guvern, de acum guvernul aruncă 100% plata în spatele primăriilor.

O adresă sosită de la Ministerul Finanţelor la PMT arată că se alocă 15% din impozitul pe venit la judeţ, 60% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor; 5% pentru constituirea unui fond la dispoziţia consiliului judeţean gestionat printr-un cont distinct care se repartizează integral în 2019 comunelor, oraşelor şi municipiilor din judeţ prin hotărârea autorităţilor deliberative pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcţionare şi/sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii arieratelor, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru susţinerea programelor de infrastructură şi 20% pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor, sumele defalcate sunt de aproximativ 11 miliarde de lei.

Din păcate pentru primării, Capitolul II din adresă vine cu o veste rea: “Acum ni se pune totul în cârcă. De acum putem fi traşi la răspundere noi (primăria, n.r.) dacă nu facem plăţile pentru toată suma. Acum iarăşi vom avea dificultăţi, noi primarii, pentru că ce vom primi în plus, de la 43% la 60%, aproape în totalitate se duce pe cheltuielile sociale suplimentare, pe care le avem de făcut. Şi atunci, nu mai ai banii pentru investiţii aşa cum îţi doreşti. Noi cerem ca atunci când se va adopta bugetul pe 2019 să se aibă în vedere că nu e corect ce s-a făcut. Dacă ni se lasă în cârcă toate aceste sarcini pe segmentul social, foarte bine, să ni se lase, dar trebuie crescut procentul sau să primim bani din alte fonduri (…), în orice caz, din bugetul naţional”, spune Nicolae Robu.

Edilul a mai adăugat că dezvoltarea în forţă a Timişoarei s-a putut face în ultima perioadă, pentru că s-a văzut că există preocupare şi rezultate în modernizarea urbană, oraşul este atractiv pentru forţa de muncă. Unde nu e forţă de muncă nu face nimeni investiţii – a  explicat primarul Nicolae Robu.

El a reamintit că încă de anul trecut a atras atenţia, când s-a schimbat codul fiscal, că dacă nu creşte cota parte din ce rămâne la bugetele locale din impozitul pe venit de la 41,75%, cât era, la 66,8%, administraţia publică locală va avea probleme cu banii, pentru că bugetele locale au ca principală sursă de venit tocmai această cotă-parte din impozitul pe venit.

“Nu am fost ascultat, s-a mărit acea cotă parte la 43%, derizoriu. Scăderea impozitului pe venit la angajat, de la 16% la 10% este mare şi s-a întâmplat ceea ce eu am atenţionat. Au scăzut masiv veniturile. Acum am făcut front masiv toţi primarii din Asociaţia Municipiilor din România, dar ne sunt raliaţi şi ceilalţi primari pentru ca măcar 60% din impozitul pe venit să rămână la bugetele locale. Matematic vorbind, ar fi trebuit să ne rămână 66,8%. Am afirmat în finalul unei declaraţii, acum două zile, că noi ne putem mulţumi cu 60%, dar dacă nu ni se dau noi responsabilităţi care presupun noi cheltuieli. Dar ceea ce eu am declarat atunci să nu se întâmple, tocmai s-a întâmplat”, a mai spus Nicolae Robu.

Comentarii

comentarii