Acasă Actualitate Nicolae Robu, speriat de atentate, vrea monitorizarea video a întregului oraş, până...

Nicolae Robu, speriat de atentate, vrea monitorizarea video a întregului oraş, până în 2021

DISTRIBUIȚI

timisoara de sus17Preţul investiţiei şi recentul atentat terorist de la Strasbourg au blocat pentru moment aprobarea proiectului privind “Monitorizarea video a canalului Bega şi a zonei centrale a municipiului Timişoara”, proiect retras de la vot de către primarul Nicolae Robu.

Valoarea totală a investiţiei, de 1,76 milioane de lei, care presupune montarea a 22 de camere video performante în arealul menţionat, l-a făcut pe liderul grupului PSD din Consiliul local Timişoara, Daniel Idolu, să calculeze că o cameră ar costa circa 10.000 de euro, sumă nejustificat de mare în comparaţie cu oferta pieţei.

“Valoarea totală a investiţiei este de 1.768.000 lei, din care 22 de camere video, vin cam 10.000 de euro camera video. Pe piaţă, o cameră video cu toate calităţile necesare costă până  în 1.000 de euro. De ce să votăm noi aşa ceva? Peste asta vin 700.000 de lei pentru lucrările aferente. În condiţiile în care noi avem poliţie locală, secţia a poliţiei navale. Este o nebunie! (…). Am oamenii care mi-au dat oferte pe această chestiune. Chiar dacă nu este de 10 ori preţul, dar e de 5 ori, de 3 ori mai mult. Eu mă abţin”, a spus Daniel Idolu.

Şeful Biroului Monitorizare video de la Poliţia locală a explicat că “nu costă 10.000 de euro o cameră. Pentru a monta camera se presupun echipamente prin care să se transmită informaţia de la cameră la sediul Poliţiei locale. Avem Biroul de patrulare navală, dar patrula nu poate acoperi simultan toată suprafaţa. Nu este o simplă cameră video de apartament. Doar camerele ar costa 500.000 de lei, nu 1,7 milioane. Restul e cu tot cu infrastructura aferentă. Nu este vorba doar de Canalul Bega, ci şi de centrul municipiului Timişoara”.

Consilierul local PNL Ştefan Sandu a intervenit, susţinând că numărul de 22 de camere este prea mic şi nu poate garanta siguranţa şi buna monitorizare a zonei, astfel că proiectul trebuie extins. “Este prea mic numărul de camere pe malurile Canalului Bega, 22 nu pot acoperi întreaga lungime a canalului. Acest proiect trebuie extins, pentru că au fost destule distrugeri în zonă şi este vorba despre siguranţa cetăţeanului”, a spus Sandu.

Primarul Nicolae Robu a intervenit şi a detaliat că preţul se stabileşte în licitaţii. “Veniţi cu clientela dv. (Daniel Idolu, n.r.) care oferă mai ieftin şi va câştiga licitaţia. Sau doriţi ca noaptea să nu fie văzuţi răufăcătorii? Să nu se poată plimba timişorenii în linişte! Vreţi răul Timişoarei, să se distrugă în continuare bunurile oraşului, iar noi să nu-i putem prinde pe aceşti indivizi care se dedau la aşa ceva? Astea sunt preţuri cu care se porneşte la licitaţie. Presupun că nu aţi gândit altfel! Oraşul trebuie monitorizat în totalitate. Nu suntem noi în măsură să stabili preţurile. Nu intră în fişa postului de primar să cunoască şi să aprobe preţuri la achiziţii. Eventual putem spune care să fie plafonul”, a spus primarul.

Uitându-se încă o dată peste proiect, primarul s-a enervat că nu s-a respectat cerinţa sa iniţială, ca întregul tronson al canalului Bega să fie monitorizat video.

“Retrag proiectul. Am cerut să fie supravegheat Canalul Bega de la Uzina de apă până la Podul Modoş. Proiectantul trebuie să fie aici şi să explice. Uitaţi vă ce s-a întâmplat şi la Strasbourg şi oriunde. Eu vreau ca Timişoara să fie un oraş sigur. Ce e aia 1,8 milioane? Să se investească cât trebuie, legal corect, pentru siguranţa noastră şi a celor care vin la noi. Trebuie să supraveghem până în 2021 (Capitala Culturală Europeană, n.r.) siguranţa oraşului, trebuie să conştientizăm importanţa oraşului şi să facem tot ce e necesar!”, a spus edilul.

Comentarii

comentarii