Acasă Actualitate Nicolae Robu va oferi gratuități tinerilor pentru programele cultural-distractive. Ilie Sîrbu va...

Nicolae Robu va oferi gratuități tinerilor pentru programele cultural-distractive. Ilie Sîrbu va construi un orășel al tinerilor

DISTRIBUIȚI

Marți 28 mai, de la ora 18.00, la Casa Tineretului a avut loc dezbaterea „Choose your character”, la care au participat o parte a candidaților pentru Primăria Timișoara, la alegerile din data de 9 iunie 2024.

Evenimentul organizat de asociațiile de studenți a fost o ocazie pentru a oferi tinerilor șansa de a cunoaște modul de abordare a candidaților față de domeniul educației și poziția acestora cu privire la tineret.

Participanții au avut șansa de a-și exprima curiozitatea cu ajutorul întrebărilor, iar, cu siguranță discuțiile au adus perspective noi și au reprezentat o ocazie unică pentru a descoperi viziunile și strategiile propuse de viitorii lideri ai orașului.

Organizațiile de tineret și de studenți din Timișoara au participat activ pentru a-și expune revendicările privind domeniile de interes, aducând în prim-plan propuneri directe și concrete pentru dezbatere, cu un accent special pe educație și problemele tineretului la nivel local.

Evenimentul a fost o ocazie unică pentru ca tinerii să își expună necesitățile și așteptările, oferind perspective valoroase care să contribuie la dezvoltarea sistemului educațional și a politicilor destinate tinerilor.

Programul de guvernare locală creat de prof.univ.dr. Nicolae Robu, fost primar al Timișoarei, candidat din partea coaliției PSD -PNL, cuprinde peste 20 de puncte destinate tinerilor și studenților.

Programul numărul 9 se numește “Tineret”. Acolo Robu are 20 de angajamente.

“Nu văd la administrația actuala așa ceva, iar acest lucru nu este deloc în regulă. Tineretul trebuie prețuit prin fapte, nu prin vorbe și texte lingușitoare, ci prin fapte. Când am fost primar al Timișoarei, am colaborat foarte bine prin consiliul consultativ al tinerilor și am înțeles acum că această colaborare nu mai merge la fel de bine. Finanțarea proiectelor generate și implementate de tineret nu mai este la nivelul în care tinerii cu care eu am relaționate ar fi vrut să fie. Programul cultural actual nu este la nivelul cu care să rezoneze tinerii, cu câteva excepții. Sportul a căzut pe toate planurile, iar aici sunt tot tinerii care nu se regăsesc în proiecte. Eu nu pot să reliefez nimic pozitiv în această perioadă la administrația locală”, a explicat prof. Nicolae Robu.

De asemenea, programul de guvernare locală al lui Robu prevede inclusiv gratuități pentru accesarea evenimentelor cultural-sportive și pe transportul public de către tineri.

Ilie-Vasile Sîrbu, candidat la Primăria Timișoara din partea Alianței pentru Unirea Românilor, a atras atenția că tineretul din Timișoara suferă enorm de mult.

“Dacă suntem atenți, vom vedea că tineretul este ignorat, dat deoparte și nu este implicat în activitățile orașului. Tineretul este marginalizat și nu este atras către guvernarea urbei. Avem tineri foarte buni care pot avea soluții, dar sunt ignorați de administrație. Fapte bune pe care să le facă primăria pentru tineret nu îmi aduc aminte să fi fost. De când Timișoara a fost capitala tineretului nu îmi amintesc că tinerii să mai fi fost în prim plan. Este momentul ca tinerii să se implice, iar  2024 trebuie să fie anul tinerilor din Timișoara”, a fost mesajul lui Ilie Vasile Sîrbu.

Pe drumul către Săcălaz, Sîrbu a identificat un loc unde poate construi un loc special destinat marilor manifestări cultural- distractive. Astfel, pe 4 ha va putea construi un orășel destinat tinerilor când va deveni primar al Timișoarei.

Raul Olajos, candidat pentru Primăria Timișoara, din partea REPER, a spus că situația tineretului din Timișoara este precară, nici bună, nici rea. Mai mult acceptabilă.

În zona de networking directă și personală a primarului, lucrurile funcționează. Primarul ar trebuit să fie un bun gospodar, dar suntem departe de structurile de tineret care sunt în Europa.

“Nu avem consilii consultative operaționale, nu mai vorbesc de roluri executive ale tinerilor sau studenților în activitatea operațională a primăriei. Ce-i drept ajută la acest aspect organizațiile de tineret ale partidelor care stau de obicei în jurul celui care ordonează creditele, în cazul de față, din partidul  din care se trage si domnul primar, dar asta nu poate înlocui o rețea necesară pentru ce înseamnă finanțare, un ghid și întrajutorare  în finanțare. Asta înseamnă o linie directoare. Uniunea Europeană pune la dispoziție sume foarte mari în ceea ce privește integrarea tinerilor. Deci tinerii din Timișoara ar trebui să beneficieze de o felie din această finanțare mare. În sensul acesta evaluez lucrurile pe care în ceea ce privește tineretul în Timiș”, a spus Raul Olajos.

Marian Constantin Vasile, candidat independent, a atras atenția că sunt unele lucruri bune în ceea ce privește tineretul, dar se aplică la cote care în concepția lui sunt nesatisfăcătoare.

El a făcut un sondaj personal și a identificat următoarele nevoi ale tinerilor: ei își doresc în primul rând să fie înțeleși, îndrumați, ajutați, vor să aibă modele în rândul seniorilor. Totodată își doresc să aibă o minimă educație financiară; ei vor să ducă și o viață sănătoasă. Toate acestea ar trebui puse în practică de primărie împreună cu mediul de afaceri.

Primăria ar putea să îi îndrume fără să intre în alte probleme de stat și să consilieze tinerii cu privire la accesarea unor oportunități inclusiv de finanțare europeană.

“Am vorbit de acel centru vocațional și de asumare a preluării și materializării oportunităților. Timișoara este un centrul universitar cu atâta efervescență în mediul de afaceri. Am putea să facem diferența. Există o strategie pentru tineri! Dragi tineri, orice strategie are indicatori de performanță. Ar trebui regulat împreună cu FITT și alte asociații de tineret să fie evaluat împreună cu primăria atingerea acelor obiective și indicatori de performanță inclusiv pentru astfel de propuneri care au venit din partea FIIT de îmbunătățire a situației pe partea termică a acestei clădiri a FITT”, a fost mesajul lui Marian Constantin Vasile.

Comentarii

comentarii