Acasă Administraţie Nicolae Robu vrea să ştie cum stăm cu cancerul

Nicolae Robu vrea să ştie cum stăm cu cancerul

DISTRIBUIȚI

Primăria Timişoara va lansa un studiu care să identifice cauzele care fac ca zona noastră să se plaseze pe un nedorit loc fruntaş naţional în privinţa incidenţei cancerului. Primarul Nicolae Robu crede să trebuie să existe cauze care predispun sau favorizează apariţia bolii cu predilecţie în Timişoara şi periurban.

„Nu putem spune că sărăcia conduce la aceste boli grave, pentru că trăim în zona cu cea mai ridicată bunăstare din ţară. Vreau focalizare pe aceste boli – cardiovasculare şi cancere, eventual încă una la fel de periculoasă pentru populaţia de aici -, care se ştie că sunt foarte grave şi cauza unei mortalităţi crescute”, spune primarul Nicolae Robu.

Edilul promite că va discuta atât cu medicii care vor indica bolile-ţintă pentru acest studiu, dar şi cu jurişti, pentru a afla calea legală de finanţare a studiului. Ca să nu mai vină Curtea de conturi, care poate considera că nu cancerul sau afecţiunile cardiovasculare sunt cele mai periculoase boli, ci „oftica”. 

„Vreau ca prin acest studiu să cunoaştem realităţile, pentru că trebuie să fie nişte cauze care atentează la calitatea vieţii”, mai spune Robu.

În perioada 2006-2007, Ministerul Sănătăţii a derulat Programul naţional de evaluare a stării de sănătate, în cadrul căruia toată populaţia României a avut şansa de a-şi face un pachet de analize de sânge gratuit şi îşi propunea cunoaşterea reală a ponderii bolilor cu impact major asupra stării de sănătate a populaţiei, realizarea de activităţi profilactice, în sensul de a diagnostica precoce şi de a monitoriza anumite boli cu impact major pentru cetăţeni şi şansa de viaţă acordată tuturor cetăţenilor României, fie ei şi neasiguraţi medical.

În judeţul Timiş, mai puţin de jumătate dintre locuitori s-au prezentat la medic, iar rezultatele arătau că aproape 94.000 de timişeni prezentau risc diabetic, 15.000 sunt bolnavi de afecţiuni cardiovasculare, 2.800 de femei erau suspecte de cancer de col uterin şi un număr estimativ egal aveau diferite stadii de cancer la sân, peste 1.300 de pacienţi erau bolnavi de cancer colo-rectal, 1.670 au suferit accidente vasculare cerebrale. S-au mai depistat 800 de cazuri de boală renală cronică şi 120 de cazuri de osteoporoză.

Comentarii

comentarii