Acasă Actualitate Noi cerințe ale DSVSA Timiș pentru siguranța cărnii de porc, pentru Crăciun...

Noi cerințe ale DSVSA Timiș pentru siguranța cărnii de porc, pentru Crăciun și Revelion 2018

DISTRIBUIȚI

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Timiș a prezentat în 19 decembrie 2018  cerințele pentru asigurarea stării de sănătate a animalelor și a calității produselor din carne, având în vedere sărbătorile de iarnă și creșterea numărului cazurilor de pestă africană din rândurile porcinelor la nivel național.

Până acum peste 300.000 de animale au fost sacrificate din cauza riscului de a prezenta boala, în 17 unități din trei județe. Prin gazare au fost uciși 150.000, prin împușcare cu glonț captiv peste 140.000, iar 8605 au fost găsiți morți ca rezultat direct al pestei. Dintre animalele ucise, doar 7.000 au fost incinerate, celelalte fiind îngropate. În cazul porcilor din gospodării, s-au găsit focare în mai multe județe: Maramureș, Sălaj, Bihor, Satu Mare, Tulcea, Constanța, Călărași, Ilfov, Buzău, Giurgiu, Teleorman, Vrancea, Argeș, Olt și Dolj, doar Tulcea având 81 de focare. Despăgubirile pentru oamenii ai căror porci sunt sacrificați se plătesc conform prețului pieței, între 8 și 12 lei/kg în termen de cel mult 90 de zile. O cauză a epidemiei sunt și țările vecine care nu sunt membre ale Uniunii Europene și care, drept urmare, au o legislație mai permisivă privind condițiile de creștere a animalelor.

Deoarece, în județul Timiș, până la această dată nu evoluează pesta porcină africană sau alte boli infectocontagioase majore, este permisă vânzarea porcilor direct din gospodărie, dar târgurile de animale sunt închise. Cerințele pentru sacrificarea porcilor în gospodării presupun consultarea medicului veterinar din circumscripție în următoarele cazuri: identificarea individuală prin crotalii auriculare a porcinelor, cazuri de îmbolnăvire sau suspiciune de boală a animalelor, obținerea de documente sanitare veterinare în cazul cumpărărilor și vânzărilor și examinarea trichineloscopică a cărnii de porc sau mistreț, imediat după sacrificare.  De asemenea, după sacrificare este recomandată zvântarea și răcirea cât mai rapidă a carcaselor și organelor.

În ceea ce privește comercializarea cărnii și preparatelor din carne de porc este obligatoriu ca semicarcasele și piesele tranșate să provină doar de la animale sacrificate în abatoare autorizate sanitar-veterinar. Transportul acestor produse trebuie să se efectueze doar cu mijloace de transport autorizate sanitar veterinar, abatoarele fiind obligate să elibereze certificat sanitar veterinar pentru fiecare transport. Vânzarea directă către consumatorul final al acestor produse, neapărat însoțite de documente de proveniență și conformitate, se poate face doar în cadrul unităților autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor: piețe agroalimentare, supermarket-uri, magazine alimentare.

Ioan-Cristian Mîrț

 

Comentarii

comentarii