Acasă Actualitate “Noi nu dorim să fim mulţi, ci tari”

“Noi nu dorim să fim mulţi, ci tari”

DISTRIBUIȚI

De vorbă cu Viorel Coifan despre alegerile liberale la centru şi la judeţ
În întâmpinarea alegerilor liberale atât la centru, cât şi la judeţ, am stat de vorbă cu Viorel Coifan, un vechi liberal care a fost timp de opt ani preşedintele filialei Timiş a PNL, din anul 1992 până în 2000.

Apele sunt cam agitate în PNL Timiş. Care sunt cauzele?

Eu nu aş spune că apele sunt agitate decât în situaţia în care aş prezenta un buletin hidrologic din categoria „cotele apelor liberale”! Există însă o anumită febricitate tipică momentelor ce preced un congres, nişte alegeri, în general evenimente cu mize majore. În fapt, la acest Congres extraordinar se va (re)alege preşedintele PNL, membrii organismelor statutare, se va modifica statutul… care sunt totuşi evenimente semnificative, ce vor determina evoluţia partidului în etapa următoare.

Care credeţi că este profilul preşedintelui PNL Timiş? Cum ar trebui să arate un astfel de preşedinte?

Bănuiesc că doriţi să creionez un profil şi nu un portret robot. Dacă este aşa, pot să vă spun că acest profil trebuie să fie unul complex, multidimensional. Am să încerc să vă descriu câteva dintre dimensiuni, fără pretenţia de-a stabili o ierarhizare prestabilită a acestora. În primul rând, prezidenţiabilul trebuie să aibă calităţi dovedite de lider: charismă, caracter puternic, voinţă şi bună-credinţă, notorietate pozitivă…. ce mai, să aibă stofă de conducător.
Din punct de vedere material, trebuie să fie un om realizat, cu independenţă  economică, pentru a nu utiliza funcţia politică în vederea atingerii unor poziţii greu de atins în alte conjuncturi. Din păcate, PNL Timiş a trăit experienţe negative cu şefi a căror singură ambiţie a fost binele propriu.
Este de dorit să fie un bun profesionist, cu o redutabilă experienţă profesională, care să confere cuvântului spus autoritatea faptei împlinite.
Şi, evident, să fie un liberal autentic, în gândire şi în acţiune. Ar mai fi multe de spus, dar atunci când afirm „un liberal autentic” rezum câteva valori fundamentale: Libertate, Dreptate, Adevăr, Familie, Proprietate, Patrie, Onoare….Cam greu de găsit astăzi, dar ne străduim!    

Care credeţi că va fi opţiunea delegaţiei PNL Timiş în ceea ce priveşte alegerea preşedintelui PNL la nivel naţional?

Până acum, cel puţin la nivelul declaraţiilor, toată delegaţia timişoreană susţine candidatura lui Crin la preşedinţia PNL. Există însă şi opinii diferite în ceea ce priveşte procedura de alegere a membrilor Biroului Permanent Central – vot direct sau vot pe listă închisă. Şi-au mai depus candidatura şi Ludovic Orban, simpatizat de o parte din liberalii timişeni, dar şi Viorel Cataramă, a cărui prestaţie dă o notă de exotism competiţiei electorale, neafectând însă opţiunile delegaţiei..

Cum aţi caracteriza candidaţii pentru funcţia de preşedinte al PNL Timiş?
Până la această oră şi-au depus candidaturile, în ordine cronologică, Nicolae Robu, Sorin Supuran şi Dan Bara.

Sunt colegii mei şi nu-mi permit să fac caracterizări pentru că ele ar fi subiective, datorită relaţiilor personale pe care le am cu ei. Totuşi, voi spune că sunt personalităţi puternice, motivate în demersul lor – chiar dacă motivaţiile sunt diferite – şi cu dorinţa de-a accede la demnitatea de preşedinte al filialei. Important este ca ei să înţeleagă că avem o competiţie şi nu un război!

Cine vi se pare cel mai nimerit pentru a fi preşedinte PNL Timiş? Dar preşedinte PNL la nivel naţional?

Preşedinţii – Doamne fereşte-ne – nu se aleg pe viaţă, ci pe anumite perioade, când interesele partidului pot fi mai bine reprezentate de acela ale cărui calităţi întrunesc condiţiile necesare gestionării activităţii partidului în acea perioadă. Atunci când condiţiile socio-economice, politice, se schimbă, cel ce a corespuns, la un moment dat, poate să nu mai fie potrivit noii conjuncturi. Dar, ca să vă răspund la întrebare, la ora actuală şi în condiţiile în care PNL Timiş doreşte să înfrunte adversari puternici şi să ajungă primul partid pe eşichierul judeţean, candidatul potrivit este prof. dr. ing. Nicolae Robu – rectorul Politehnicii şi senator de Timiş. Are calităţile şi poziţia care îl fac un adversar redutabil pentru Ostaficiuc – preşedintele CJ Timis si al filialei judeţene a PD-L – cât şi pentru senatorul Sârbu, prşedinte al PSD Timiş. La nivel naţional, desigur, Crin Antonescu, omul care a strâns voturile a două milioane de români. Însă, ca să fim foarte expliciţi, ei nu vor putea atinge ambiţioasele obiective propuse decât dacă se înconjoară de oameni ce împărtăşesc aceleaşi idealuri, sunt compatibili, au gândul cel bun şi puterea să-l ducă până la capăt. Acum este timpul echipelor manageriale şi al muncii în echipă! În cazul filialei PNL Timiş, alegerea unui candidat sau a altuia în funcţia de preşedinte trebuie să adune oamenii, nu să-i dezbine.

Spre ce ar trebui să tindă PNL Timiş în următoarea perioadă?

Să se organizeze de o astfel de manieră încât să devină principalul partid în judeţ şi să câştige detaşat în alegerile din 2012, obţinând poziţiile de primar al Timişoarei şi de preşedinte al consiliului judeţean..

Când a mers bine PNL-ul în Timiş?

Cred că în perioada 1992-2000, când am fost preşedinte, PNL Timiş a obţinut rezultate notabile, dar şi în perioada – din păcate, marcată de interimate nemeritate – când preşedinte a fost Liviu Borha. Intre cele două s-a manifestat o conducere de un fals autoritarism, histrionic şi clientelar. Ea a acţionat discreţionar, încercând să organizeze filala după principiul: „Cine nu e cu mine e împotriva mea!”. Efectele acelei perioade le mai resimţim, parţial, şi acum.

Va ajunge PNL cel mai mare partid din Timiş? Cum şi când?

Ştiţi, există o vorbă: „Nu tot ce-i mare e şi tare”! Noi nu dorim să fim mulţi, ci tari. Non multa sed multum! Cum? Prin organizare, muncă şi disciplină! Şi, mai ales, ceea ce facem să fie cu bună-ştiinţă şi bună-credinţă. Când? Acum şi aici!

Cum e vazută organizaţia din Timiş la Bucureşti şi cum ar trebui ea văzută din capitală?

Stiţi, în PNL circulă o maximă care reflectă relaţiile dintre centru şi filiale:
„Victoriile sunt ale noastre, eşecurile ale voastre!”. Când am avut succese electorale, am beneficiat de laude şi aprecieri, când -din varii motive –  nu am performat, am fost marginalizaţi. Şi, bineînţeles, am „beneficiat” din plin de interimate care au diluat autoritatea în teritoriu, au demobilizat oamenii noştri şi au accentuat nemeritata imagine a filialei în ochii conducerii centrale. Bineînţeles şi cu largul concurs a unor complicităţi locale dintre liberalii loco şi unii „guru” centrali. Ca să nu mai vorbim de erorile manageriale ale unor lideri interimari şi pasageri! Dar despre toate acestea veţi afla atunci când îmi voi edita memoriile care, vă asigur, sunt dinamită curată!

Comentarii

comentarii