Acasă Economic Noi proiecte aprobate şi peste 24,6 milioane de euro pentru dezvoltarea zonei...

Noi proiecte aprobate şi peste 24,6 milioane de euro pentru dezvoltarea zonei de frontieră româno-maghiară

DISTRIBUIȚI

Comitetului Comun de Selecţie pentru Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România a selectat, în cadrul reuniunii din data de 18 mai a.c., primele 13 proiecte depuse în cadrul celui de-al doilea apel de propuneri de proiecte. Finanţarea europeană acordată acestora se ridică la aproximativ 24,6 milioane de euro. Al doilea apel de propuneri de proiecte a fost lansat în data de 3 decembrie 2008 de Agenţia Naţională de Dezvoltare din Ungaria, în calitate de Autoritate de Management, în colaborare cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului din România, în calitate de Autoritate Naţională. Selecţia aplicaţiilor s-a desfăşurat în două etape: în prima fază (luna iunie a anului trecut), 120 de note conceptuale au fost invitate să dezvolte aplicaţia completă. Etapa a doua a solicitării a fost lansată în 6 octombrie 2009, cu un buget de aproximativ 86,9 milioane de euro fonduri FEDR. Aplicanţii au avut la dispoziţie 8 luni pentru dezvoltarea şi depunerea proiectelor complete, cu 3 perioade de depunere intermediare. Ultimul termen de depunere a proiectelor complete expiră în data de 6 iulie 2010.
În cadrul reuniunii Comitetului Comun de Selecţie din luna mai s-au luat decizii privitoare la proiectele depuse până în data de 20 ianuarie 2010. Comitetul estimează că va lua o decizie privind finanţarea sau respingerea proiectelor depuse în cadrul ultimelor două termene intermediare (6 aprilie 2010 şi 6 iulie 2010) în luna septembrie, respectiv noiembrie a.c. Celor 13 proiecte selectate până în acest moment li se va acorda finanţare comunitară în valoare de aproximativ 24,6 milioane de euro (provenind din Fondul European de Dezvoltare Regională), fonduri ce vor fi utilizate în vederea îmbunătăţirii condiţiilor cheie pentru dezvoltarea durabilă comună a zonei de cooperare şi întăririi coeziunii sociale şi economice în regiunea de graniţă. În cadrul celui de-al doilea apel de proiecte, aplicanţii au avut posibilitatea de a depune proiecte mari de infrastructură sau proiecte de investiţii la scară redusă cu o valoare maximă de 6 milioane de euro.

Pistă de bicicletă de aproximativ 40 de km

Unul dintre proiectele selectate, „Pe apă şi pe două roţi pe lângă Someş” prevede construirea unei piste de bicicletă de aproximativ 40 de km şi are ca scop revitalizarea relaţiilor multilaterale dintre oraşele şi satele de pe malul râului (pe digurile Someşului, de la Satu Mare până la Fehérgyarmat). Pe lângă îmbunătăţirea apărării împotriva inundaţiilor, investiţia va facilita apariţia unor noi posibilităţi turistice şi activităţi sportive, deservind atât locuitorii din zonă, cât şi vizitatorii. Pe termen lung, investiţia va influenţa pozitiv dezvoltarea economică a regiunii şi crearea de noi locuri de muncă.

Colaborare între Clinica de Terapie Oncologică Szeged şi Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara

Clinica de Terapie Oncologică a Universităţii de Ştiinţe Szeged şi Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara vor implementa un proiect care vizează facilitarea dezvoltării infrastructurii comune de sănătate şi prevenire a riscurilor. Prin construirea unui cabinet de chimioterapie, achiziţionarea de aparatură nouă precum şi crearea unor protocoale de terapie oncologică, peste 700 de bolnavi vor putea beneficia anual de servicii medicale mai eficiente, cu mai puţine efecte secundare decât cele disponibile până în acest moment şi cu şanse de vindecare îmbunătăţite substanţial.

EXPO Arad va fi îmbunătăţit prin construcţia unui centru de conferinţe

Dezvoltarea infrastructurii de afaceri este facilitată prin intermediul proiectul „AB EXPO: EXPO comun, PIATA comună – Revigorarea economiei şi a comerţului în judeţele Arad şi Békés”, care va contribui la dezvoltarea competivităţii întreprinderilor din zona de frontieră şi la modernizarea capacităţilor în domeniul cercetării şi dezvoltării, în conformitate cu cerinţele actuale ale pieţei. În judeţul Békés se construieşte un EXPO nou, pe când în România EXPO Arad va fi îmbunătăţit prin construcţia unui centru de conferinţe, iar partenerii vor lua parte într-un program de schimb de experienţă şi vor elabora planul de acţiune care vizează dezvoltarea în comun a Axei Arad-Békéscsaba. Pentru asigurarea impactului transfrontalier, fiecare proiect este implementat şi finanţat în comun de către organizaţii partenere din ambele ţări.
Următoarea solicitare de propuneri de proiecte din cadrul programului se preconizează a fi lansată în toamna acestui an.

Comentarii

comentarii