Acasă Actualitate Nou regulament, valabil 90 de zile, pentru piețele din Timișoara. Care sunt...

Nou regulament, valabil 90 de zile, pentru piețele din Timișoara. Care sunt taxele și tarifele?

DISTRIBUIȚI

Miercuri, 21 decembrie, consilierii locali din Timișoara au aprobat noi prevederi pentru piețele din Timișoara. Proiectul de hotărâre nu este neapărat unul nou, fiind deja retras o dată de primarul Dominic Fritz într-o ședință de la începutul lunii. Și acum, acesta a fost aprobat împreună cu două modificări față de forma propusă. Una ar fi că regulamentul este valabil numai 90 de zile.

De fapt, consilierii locali au aprobat proiectul de hotărâre „privind aprobarea modalității de gestiune delegate a serviciilor de administrare și exploatare a domeniului public și privat al Municipiului Timișoara, respectiv delegarea gestiunii a serviciului public privind prestarea de servicii și activități necesare exploatării şi întreţinerii Piețelor proprietatea Municipiului Timișoara către Societatea PIEȚE S.A”. Acesta prevedea inclusiv anularea contractelor vechi dintre primărie și societatea din subordine, dar și aprobarea caietului de sarcini și studiilor care stau la baza semnării unuia nou. Parte din proiect au făcut parte și mai multe anexe, inclusiv cele care includ regulamentul sau tarifele.

Cel care a criticat anumite prevederi ale regulamentului a fost liberalul Ștefan Sandu. „Am mari îndoieli că ceea ce ni se propune corespunde pe de o parte nevoile timișorenilor și pe altă parte a producătorilor din regiunea noastră”, a spus, printre altele, acesta. Ulterior, tot el a venit și cu două amendamente: valabilitate de 90 de zile pentru regulament – timp în care să fie purtate discuții cu conducerea societății, cu „piețarii” și consilierii locali –, dar și eliminarea temporară a înființări a trei piețe volante, cele din Piața Traian, cartierul Dâmbovița și Piața Libertății.

„Aș avea un amendament care să prevadă că regulamentul de funcționare al piețelor, anexa 4, să aibă valabilitate de 90 zile în forma în care o adoptăm astăzi, urmând ca în această perioadă să existe consultări inclusiv cu cei de la piețe, consilieri locali, poliția locală, departamentul care se ocupă de piețe, astfel încât să ajungem la o formă care să le confere celor de la Piețe SA modalitatea de a-și îndeplini calitatea de a executa un serviciu. Practic, Piețe SA trebuie să ofere aceste serviciu timișorenilor. Nu este o societate pură, care trebuie să obțină în primul rând profit. Ei trebuie să asigure prezența pe piață, pe de o parte, a produselor autohtone, iar, pe de altă parte, Timișoara fiind un oraș extrem de mare, cu o putere mare de cumpărare și cu nevoi foarte mari, poate să fie un real suport pentru producătorii agricoli din regiune. Trebuie să ne gândim și la aceștia, avem și față de aceștia o responsabilitate”, și-a motivat Sandu primul amendament.

După anumite referiri la „evaziunea” care se face adeseori în piețe, în special în privința importurilor, Sandu a vorbit și despre al doilea amendament: „În materialul prezentat se face referire la trei noi piețe volante în Timișoara –  Dâmbovița, Traian, Libertății. Propun ca acestea să fie ignorate momentan și să fie înființate la momentul potrivit. Fiecare dintre acestea să beneficieze de o definiție clară a ceea ce ne dorim în aceste locații, ceea ce se poate și ce nu va fi permis. Dacă, din punctul meu de vedere, Traian și Dâmbovița chiar sunt necesare și le putem aproba cât de curând, Piața Libertății, chiar dacă este o inițiativă bună, nu cred că își are locul pe parcursul anului 2023, (Timișoara – n.r.) fiind Capitală Culturală Europeană. Despre piața din Libertății să discutăm din 2024”.

Nimeni nu l-a contrazis pe liberal, lucru care s-a văzut și la vot. Primul său amendament a trecut cu 20 de voturi „pentru”; al doilea, cu 18; iar regulamentul în sine, completat cu amendamentele, din nou cu 20.

Ce prevede, totuși, noul regulament? În primul rând, că în Timișoara funcționează 11 piețe: Piața Badea Cârțan, Piața Giroc, Piața Doina, Piața 700, Piața Dacia, Piața Lipovei, Piața Mehala II, Piața de Gros, Piața Iosefin și cele două piețe volante „Stadion” și „Soarelui”. Tot aici se menționează și echipamentele minime necesare. Pe lângă birouri, puncte sanitar-veterinare sau alte echipamente, sunt incluse și unele cereri ale piețarilor care protestaseră în urmă cu câteva săptămâni, cum ar fi WC-urile publice – acestea existau și înainte, dar erau insalubre – sau contoare individuale la utilități.

Anumite nemulțumiri ale comercianților erau legate și de o eventuală creștere a tarifelor. Primarul Dominic Fritz, însă, i-a asigurat atunci, cel puțin pe Facebook, că nu va fi cazul. Comparând proiectul de hotărâre cu documentele disponibile pe site-ul Piețe SA, se pare că primarul s-a ținut de cuvânt. Acum, potrivit documentelor aprobate de consilierii locali, piețarii vor plăti în continuare 25 de lei pentru o „masă mică” și 50 de lei pentru o „masă mare”. Pentru folosirea platourilor vor scoate din buzunar încă 12 lei pentru fiecare metru pătrat, pentru fiecare vitrină frigorifică 30 de lei, iar pentru o vitrină de sucuri 50 de lei. Toate „pe zi”.

Situații mai speciale sunt în Piața Mehala sau în piețele volante. În Mehala, taxa pentru vânzarea din mașină este de 60 de lei/mașină/zi. În piețele volante, un loc pe platou va costa 220 de lei pe lună. Tot aici, rulotele vor plăti 220 de lei pe lună, dacă au deschidere în spate, sau 440 de lei pe lună, dacă au deschidere laterală, presupunându-se că ocupă două locuri de parcare.

În ceea ce privește tarifele pe bază de factură, de exemplu, rezervarea unei mese sau a unei vitrine va costa 300 de lei/lună. De asemenea, abonamentele lunare vor fi în valoare de 550 de lei/lună. Ar mai exista și taxe specifice pentru fiecare piață în parte. Le puteți vedea pe toate în următorul document:1_A2_Tarife si taxe_ANEXA LA Studiu de fundamentare privind delegarea de gestiune_16.12.2022

De asemenea, proiectul aprobat de consilierii locali poate fi consultat aici: https://www.primariatm.ro/administratie/consiliul-local/proiecte-de-hotarari/?uid=14762417A039ABC2C225891E0039C8A4. Lipsesc, însă, amendamentele făcute de Ștefan Sandu.

Comentarii

comentarii