Acasă Actualitate Nou sistem de e-ticketing pentru transportul public din Timișoara, cu finanțare prin...

Nou sistem de e-ticketing pentru transportul public din Timișoara, cu finanțare prin PNRR

DISTRIBUIȚI

Primăria Timișoara anunță miercuri, 15 februarie, că a câștigat o nouă finanțare de 5 milioane de lei (inițial, reprezentanții instituției au comunicat că finanțarea este de 3,6 milioane de lei, dar au revenit ulterior cu suma corectată) prin PNRR. Este vorba despre una pentru modernizarea sistemului de e-ticketing, cel prin care timișorenii plătesc călătoriile cu transportul public. În total, investiția ar costa 5,2 milioane de lei (fără TVA). Actualul sistem a fost implementat în 2009.

„Facem pași siguri înspre modernizarea transportului public, nu doar prin înnoirea radicală a flotei, ci și prin îmbunătățirea serviciilor. Una dintre aceste probleme a fost sistemul foarte fragmentat de plăți și numărare a călătorilor. Ca să obținem o evidență reală a călătorilor pe toate liniile, vrem să introducem un sistem nou, modern, prin care să poți plăti cash sau cu cardul și să poți să-ți achiziționezi abonamente direct de pe site. Acum că avem finanțarea asigurată, vom merge înainte și cu procedurile de achiziție”, transmite primarul Dominic Fritz.

Noul sistem va cuprinde cel puțin următoarele funcțiuni:

–        Informare în timp real a călătorilor în stații și în mijloacele de transport;

–        Monitorizarea și managementul flotei de la distanță;

–        Posibilitatea corelării cu Centrul de Management al Traficului pentru prioritizarea mijloacelor de transport în intersecțiile semaforizate;

–        Colectarea de date privind numărul de călători;

–        Supraveghere video în mijloacele de transport și în stații;

–        Planificator de călătorie și aplicație de mobil;

–        Posibilitatea plății titlului de călătorie cu cardul bancar sau telefonul mobil;

–        Posibilitatea achiziționării abonamentelor direct de pe site-ul operatorului.

„Valoarea proiectului este de 5.291.902,50 lei, fără TVA,, echivalentul a 1.075.000 euro, respectiv 6.297.363,98 lei (TVA inclus). Aceasta reprezintă cheltuielile eligibile asigurate prin fondurile din PNRR. Primăria Timișoara a mai semnat contracte de finanțare prin PNRR pentru înnoirea flotei cu 33 de troleibuze, 30 de autobuze și 17 tramvaie, valoarea cărora se ridică la 376 de milioane de lei (TVA inclus). Proiectul «Achiziția sistemului de e-ticketing necesar îmbunătățirii transportului public de călători în zona Timișoara» accesează astfel fonduri europene nerambursabile disponibile prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) 2020- 2026, Componenta 10 Fondul Local/ Investiția I.1.2 – Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde – ITS/alte infrastructuri TIC (sisteme inteligente de management urban/local)”, transmit reprezentanții primăriei.

Comentarii

comentarii