Acasă Special Noua linie anticoruptie

Noua linie anticoruptie

DISTRIBUIȚI

In cotidianul german Handelsblatt apare un articol, citat si comentat, pe larg, de un ziar romanesc, care se refera la scaderea semnificativa de turatie a autoritatilor de la Bucuresti in materie de anticoruptie. Autorul foloseste o expresie care mi-a retinut atentia. Si anume “slabiciune eclatanta a conducerii”. Concluzia este ca “atmosfera privind lupta anticoruptie s-a inrautatit”. Imi propun sa preiau cele doua semnale, transmise si prezentante succint mai sus, si sa le transform intr-o analiza, privind noua linie anticoruptie a guvernantilor. Si, de cate ori spun guvernanti, ma gandesc, in primul rand, la Presedintele Traian Basescu. Pentru ca si el, cand vorbeste despre Guvern, se gandeste, in primul rand, la sine insusi.
Intr-adevar, putem vorbi despre “o slabiciune eclatanta a conducerii”. Si despre directia gresita in care se indreapta politica, vizand combaterea coruptiei. Si, pana la urma, este clar ca ne aflam in prezenta unei noi linii politice. A unui nou comandament.
Guvernul Boc 4, impus cu forta la Palatul Victoria, dupa ce Guvernul Boc 3 a supravietuit, tot fortat, Guvernului Boc 2, care a fost demis de Parlament printr-o motiune de cenzura, se caracterizeaza exact asa cum l-a stampilat cotidianul german. Si anume, printr-o slabiciune eclatanta. De ce? El este rezultatul nu al unei aliante politice naturale, ci a unei aliante “in vitro”. O combinatie PD-L – UDMR, cu usoare infuzii, facuta, in retortele de la Cotroceni, de marele alchimist Traian Basescu. Alianta, de circumstanta fiind, a venit la guvernare tot de circumstanta. Pentru ca nu este expresia vointei electoratului. Dar daca, de bine, de rau, la data formarii Guvernului Boc 4, Traian Basescu inca era pe val, intrucat tocmai castigase, la limita si asa cum a castigat, alegerile, acum situatia este de-a dreptul dramatica. Pentru ca si Traian Basescu si PD-L s-au prabusit in materie de credibilitate. Daca in Parlament, la limita, Guvernul mai mizeaza pe o majoritate, la nivelul populatiei, nu. Populatia respinge, in bloc, Guvernul Boc. Si doreste sa-l inlocuiasca cu altceva. Numai ca Guvernul Boc e la pachet cu Traian Basescu.
Al doilea motiv, al “slabiciunii eclatante”, este legat de clientela politica. Cu cat un guvern se sprijina mai putin pe populatie, cu atat este silit, pentru a supravietui, sa se bizuie pe clientela politica. Dar asta presupune un cost. Clientela politica nu reprezinta o adunatura de filantropi. Pentru a rezista, Guvernul Boc plateste din ce in ce mai mult.
Rationamentul de mai sus ne conduce, automat, la tema coruptiei. Un partid escaladeaza razboiul coruptiei, impotriva statului, prin intermediul clientelei sale politice si nu poate da inapoi pentru ca si-ar pierde si ultimul balon de oxigen. Consecinta directa este ca enunturile politice, lansate de Presedintele Traian Basescu la inceputul primului mandat, se modifica, radical, in substanta lor. In felul urmator: Guvernul Boc 4, condus de Traian Basescu, nu mai lupta impotriva coruptiei, in general, ci doar impotriva coruptiei adversarilor politici, protejandu-si clientela pe care o ajuta sa escaladeze operatiunile de coruptie.
Si, astfel, coruptia s-a institutionalizat.

www.sroscas.ro
 

Comentarii

comentarii