Acasă Politica Noul primar al Timişoarei stopează studiile de fezabilitate inutile

Noul primar al Timişoarei stopează studiile de fezabilitate inutile

DISTRIBUIȚI

Noul primar ales al Timişoarei, Nicolae Robu, va stopa studiile de fezabilitate pentru proiectele mici, pe care le consideră inutile. În ultimii şapte ani, din bugetul timişorenilor li s-au dat firmelor peste 10 milioane de lei (echivalentul a circa 2,3 milioane de euro) pentru realizarea a circa 400 de astfel de studii de fezabilitate şi documentaţie tehnică de avizare a lucrărilor de intervenţii (DALI). Din acestea, peste 40, în valoare de peste un milion de euro, sunt ‘blocate sau uitate’, din diverse motive. 

 ‘În mod cert, se vor face astfel de studii doar acolo unde nu se poate fără ele. De altfel, toate cheltuielile vor fi raţionalizate’, a declarat luni, pentru AGERPRES, Nicolae Robu. Fostul viceprimar social-democrat Sorin Grindeanu, care şi-ar putea păstra fotoliul şi pentru următorii patru ani, declara că împărtăşeşte ideea reducerii numărului de studii de fezabilitate, ‘doar în 2008, sumele alocate de municipalitate în acest sens fiind de peste două milioane de euro’. ‘Sunt unele proiecte pentru a căror realizare sunt necesari studiile de fezabilitate, dar pentru altele, nu’, a declarat luni Grindeanu. Potrivit informaţiilor de interes public solicitate primăriei de către presă, ‘au fost finalizate 304 studii de fezabilitate, altele 41 fiind în derulare, iar 43 blocate’ din diverse motive.

Responsabilii din primărie susţin că legislaţia impune realizarea studiilor de fezabilitate înainte de demararea lucrărilor; după ce studiul este aprobat şi de consilierii locali, se realizează şi un proiect tehnic, care presupune toate detaliile execuţiei, în principal date tehnice. Studiul de fezabilitate se face pentru a vedea oportunitatea investiţiei şi ar trebui să ofere cel puţin două soluţii pentru lucrare. Legiuitorul prevede şi faptul că studiul de fezabilitate trebuie să fie realizat cu un an înaintea lucrării de execuţie. Cele mai multe studii de fezabilitate din Primăria Timişoarei aparţin Direcţiei de Patrimoniu, dar se regăsesc şi foarte multe studii de fezabilitate de tipul amenajărilor unor străzi foarte mici din oraş, extinderea la patru benzi de circulaţie a unor artere supraaglomerate, pentru realizarea casei căsătoriilor şi a noului spaţiu destinat evidenţei populaţiei. Foarte mulţi bani s-au dat pentru două studii de fezabilitate premergătoare construirii unui nou spital municipal (115.000 de lei, din care primăria a decontat 57.000 de lei, respectiv, 43.000 de lei), lucrare care nu s-a finalizat niciodată, iar ‘scheletul’ clădirii ridicate a fost distrus de ploi.

Comentarii

comentarii