Acasă Politica ”Nu e vorba de traseism, ne-am angrenat într-un proiect politic”

”Nu e vorba de traseism, ne-am angrenat într-un proiect politic”

DISTRIBUIȚI

Iosif Secășan, senator PNL de Caraș-Severin, despre ruptura de PDL:   

 

Senatorul Iosif Secășan, acum membru PNL, dar în continuare vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Senat, a făcut, la cererea noastră, câteva precizări legate de ruptura de PDL, aceasta fiind prima apariție publică, să spunem, mai consistentă, a liderului politic și apreciat medic cărășean. Iosif Secășan a vorbit despre un proiect politic, în care convingerile proprii, dar și loialitatea și onestitatea politică l-au propulsat alături de colegul său Sorin Frunzăverde, lângă care și-a și construit cariera politică, așa cum a afirmat. ”Am auzit mulți ziariști vorbind despre traseism politic, spune senatorul Secășan. I-am întrebat, la un moment dat, de ce nu folosesc și termenul de proiect politic? Pentru că chiar cred cu seriozitate că ceea ce am făcut noi este un proiect politic.

Mișcarea politică pe care a făcut-o Sorin Frunzăverde, urmată de noi, parlamentarii, este o strategie într-un proiect politic, care, așa cum a spus și el, și am spus și noi, este o mișcare menită a consolida dreapta politică. Ne așezăm într-un pact de pace și stabilitate politică, din toate punctele de vedere.

O altă motivație pentru atitudinea mea personală este că mi-am construit cariera politică alături de Sorin Frunzăverde. Am spus că, atât timp cât voi face politică, o voi face alături de el.

Este un parteneriat loial, prietenie și convingerea că Sorin Frunzăverde chiar intuiește bine fenomenul politic și îl împleștete cu cultura sa politică. Îmi place și îl consider un lider, un politician cu prestigiu.

Atunci când m-au întrebat colegii mei de la București de ce fac această mișcare, le-am răspuns că nu vreau să mă justific. A fost o mișcare cu caracter detonator, cea pornită din Caraș-Severin, dar nu a urmărit destructurarea PDL, ci a urmărit un proiect politic constructiv pe dreapta. Dar, a constituit, totuși, o destructurare la nivelul PDL. Nu am adus reproșuri instituționale la București, dar am avut și eu nemulțumirile mele.

Acelea care m-au făcut să nu pot prezenta la București problemele județului, majore, pe care le-am observat, mai ales pe problemele de sănătate. Când am fost la premierul Boc și i-am spus că e prea mult desființarea a trei spitale, el a spus că nu se poate amesteca în treaba ministrului, care a avut o comisie de specialiști ce a evaluat situația. Am cerut ca măcar unul dintre spitale să-l lase neînchis.

Nu am avut ecou. În același timp, comisia respectivă a căzut de acord că în Harghita și Covasna e ok. Nu s-a desființat niciun spital. Nu am avut colaborare din partea premierului și nicio reacție din partea ministrului.

Cred că pe perioada PDL am fost disciplinat și corect cu colegii mei și cu comportamentul de senator al PNL. Am susținut partidul și guvernul dar au apărut o mulțime de disfuncționalități în partid, majoritatea cunoscute deja”.

PDL nu va dispărea de pe scena politică, crede senatorul PNL Iosif Secășan. Puterea unui partid este dată de numărul de parlamentari. Va avea parlamentari, chiar și pe votul uninominal pur, pentru că PDL mai dispune încă de personalități.

Nu va fi, însă, crede Secășan, mai mult de 20 și 25 la sută. Acesta ar fi cel mai bun pronostic, în opinia parlamentarului acum liberal. ”USL poate să facă și 80 la sută, dar nu cred că va fi așa.

USL-ului o să-i mai scadă din procente perioada aceasta de putere, susține Secășan. Liderii USL au adus acuze fostei puteri, probleme țintite, importante, iar acum vor trebui să le pună în practică, pentru că există un orizont mare de așteptare. E vorba de o atitudine asupra salariilor, care trebuie luată, asupra pensiilor, asupra cuantumului de asigurări de sănătate de peste 740 de lei. Asupra TVA-ului, asigurărilor sociale, în ansamblu. Una e să fii în opoziție și alta în zona de decizie completă. E nevoie și de rezerve de precauție, pentru că criza nu pare să treacă. Această perioadă s-ar putea să fure câteva procente USL-ului.

Dacă alianța nu face 50 la sută, se complică lucrurile. Dar eu cred că va face, pentru că votul uninominal pur este acum în favoarea USL”. Cât despre lansarea candidaturilor duble – PSD – PNL –  în multe localități din Caraș-Severin, Iosif Secășan crede că această situație este o dezlegare de la centrul județului către decizia locală.     ”În comunități există parti-pris-uri locale, consideră senatorul Secășan.

A fost greu să aducem împreună PNL nou, PNL vechi și PSD. Între oameni există orgolii, diverse animozități. Atunci i-am lăsat să decidă, a fost o dezlegare ca acolo unde USL nu se constituie ca o entitate armonică, să se candideze separat. După mine, nu este bine, inclusiv pentru votul politic pentru USL la consiliul județean. Oamenii vor putea, poate, să fie încurcați. Totuși, cred că există o cultură a votului.

Oamenii vor ști să facă diferența între votul pentru primar și cel pentru consiliul județean. Un vot politic foarte bun pentru USL la nivel județean ar putea avea o bună imagine la nivel național. Sperăm, însă, să avem un vot bun la consiliul județean”. Iosif Secășan consideră, de asemenea, că Mișcarea Populară a eșuat, pentru că oamenii au vrut să meargă separat, pe pretinsa forță și simbolistică a PDL. Mai mult, PDL trebuia să atragă personalități independente, sindicate. Nu au fost însă eficiente mecanismele de cooptare, consideră demnitarul liberal, care spune că în Mișcarea Populară ar fi apărut același fenomen, dar la alte proporții, cu cel din USL, în legătură cu stabilirea candidaților la alegerile locale.

Comentarii

comentarii