Acasă Eveniment “Nu pot să cred câte aberaţii am găsit în învăţământul timişean!”

“Nu pot să cred câte aberaţii am găsit în învăţământul timişean!”

DISTRIBUIȚI

Mariana Eftimie, inspectorul şcolar general de Timiş, este şcoată de greaua moştenire dobândită…
Cele 219 posturi didactice care urmează să dispară de la 1 septembrie, din învăţământul preuniversitar timişean, nu vor afecta foarte tare sistemul de învăţământ din vestul ţării, cred reprezentanţii IŞJ Timiş. Mariana Eftimie, inspectorul şcolar general de Timiş, susţine că nici bugetele dascălilor nu vor avea prea mult de suferit din cauza acestor reduceri de personal. După ce în vacanţa de iarnă a studiat planurile de şcolarizare ale fiecărei unităţi de învăţământ din Timiş, Eftimie este convinsă că totul este doar o problemă de eficientizare şi multe posturi trebuiau de mult să dispară. Miercuri, la Colegiul Naţional „CD Loga”, Eftimie a chemat la apel toţi directorii din judeţ, pentru a le trasa linii clare şi a-i certa pentru planurile de şcolarizare aberante. La nivel naţional, 15.000 de posturi din învăţământrul preuniversitar vor dispărea până pe 1 sepotembrie 2010.

Cât de mult va avea de suferit sistemul de învăţământ din Timiş prin desfinţarea a 219 posturi didactice?

Este doar o problemă de eficientizare. Trebuia să fie făcută mai de mult. Vă spun sincer, am stat toată vacanţa de iarnă cu o echipă de la inspectorat şi am luat la verificat fiecare şcoală, fiecare clasă şi fiecare plan de şcolarizare din Timiş în parte. Nu pot crede câte aberaţii am găsit în învăţământul timişean, în special la numărul de elevi pe clasă.

Care ar fi situaţia concretă în judeţ?

Sunt multe probleme, vă dau doar un exemplu întâmplător, de o mare gravitate însă. La un liceu foarte cunoscut din Timişoara, exista o clasă cu 12 elevi. În timpul anului, cu ei, nu putem face absolut nimic. Este inadmisibil ca în Timişoara zilelor noastre să se întâmple aşa ceva. Sunt pur şi simplu bani aruncaţi pe fereastră. Nu este în regulă ceea ce se întâmplă şi le-am spus acest lucru şi directorilor ale căror planuri de şcolarizare scârţâiau serios.

Vă gândiţi deja să schimbaţi câţiva directori de şcoli?

Toţi directorii din Timiş au, la ora actuală, contracte şi decizii semnate până pe 31 august sau până la organizarea unui concurs. Schimbările în toamnă s-au făcut pentru că erau mulţi directori cu delegaţii. Acum, toată lumea are contract şi eu nu vreau probleme şi procese. Am o repulsie faţă de sălile de judecată. Pot însă să le dau o sancţiune acelor directori al căror plan de şcolarizare nu corespunde cu realitatea. În fond, nu este doar vina lor. Planul de şcolarizare este propus de director, acceptat de consiliul profesoral şi aprobat de consiliul de adminsitraţie. Toţi sunt, într-o anumită măsură, vinovaţi.

Cum va avea loc reducerea obligatorie de personal, în Timiş?

Primii care vor fi trecuţi pe hârtie sunt oamenii care au venituri din alte părţi, pensionarii, personalul didactic asociat şi cei ce sunt plătiţi cu ora. De abia apoi intră în discuţie suplinitorii. Eu spun că nu vor fi mari probleme. Trebuie reduse şi mai multe clase. Vă dau exemplu de altă aberaţie. În Timiş este nevoie de exact 115 clase de a IX-a, iar la ora actuală sunt nu mai puţin de 156 de clase. Toţi trebuie să înţeleagă însă că vorbim de 219 posturi didactice şi nu de 219 dascăli care peste nopate îşi vor pierde toate veniturile.

Comentarii

comentarii