Acasă Eveniment “Nu te pune cu timişorenii!” devine, la Jimbolia, ”Nu te pune cu...

“Nu te pune cu timişorenii!” devine, la Jimbolia, ”Nu te pune cu jimbolienii!”

DISTRIBUIȚI

“Iubim oraşul, nu îl murdărim!”, “Ne plac florile, nu le rupem!” – sunt sloganurile pe care jimbolienii certaţi cu civilizaţia şi bunul-simţ vor trebui să le respecte, începând cu data de 21 martie. Reprezentanţii Clubului Rotary Jimbolia s-au reunit, luni seara, la Restaurant Bulevard din localitate, pentru a pregăti un plan de bătaie cu rază lungă de acţiune, sprijiniţi de Clubul Rotary Timişoara, pentru a-i convinge că trebuie să respecte curăţenia din oraş.

Nu te pune cu jimbolienii!

Proiectul de mare succes “Nu te pune cu timişorenii!”, derulat în capitala Banatului, timp de un an şi jumătate, va fi adaptat şi în Jimbolia, sub denumirea “Nu te pune cu jimbolienii!”. “Proiectul “Nu te pune cu timişorenii!” a avut succes în Timişoara şi nu vrem să îl oprim. Îl adaptăm în Jimbolia. Măsura coercitivă e bună în protejarea naturii, dar trebuie şi un tip de atitudine care să sensibilizeze cetăţeanul care aruncă chiştocul sau hârtia pe stradă. Noi nu îi certăm, ci îi ironizăm prin eleganţă şi îi facem să se jeneze de propriile gesturi necivilizate”, a spus Lia Lucia Epure, vicepreşedintele Clubului Rotary Timişoara. 
Acţiunile vizează prevenirea micii poluări („pierderea” chiştoacelor, a hârtiilor sau a resturilor menajere pe stradă şi în staţiile de autobuz, în intersecţii sau la semafoare etc.). Kaba Gabor, primarul Jimboliei, a recunoscut că una dintre cele mai mari probleme privind poluarea mediului este aruncarea deşeurilor menajere şi provenite din construcţii peste tot, în jurul oraşului, de aceea unul dintre obiectivele proiectului este educarea şi conştientizarea jimbolienilor certaţi cu spiritul civic pentru a nu mai arunca aceste deşeuri pe stradă sau în natură. Gheorghe Racotzi, consilier local şi membru Rotary Jimbolia, a spus că problema curăţeniei în Jimbolia este dezbătută în şedinţele de consiliu local, dar nu se mişcă nimic, în realitate. Prof. Tatiana Siminiuc, membru Rotary Jimbolia, a susţinut că în localitate este foarte murdar şi nu prea se face nimic pentru rezolvarea problemei.

În rândul liceenilor

În data de 30 martie, primele acţiuni de popularizare a obiectivelor proiectului vor avea loc în rândul elevilor de la liceul din Jimbolia. Apoi, vor urma şcolile. De asemenea, acţiunile campaniei vor viza prezenţa în cât mai multe locuri publice a unor grupuri de voluntari care-i vor invita pe cetăţeni să nu-şi „piardă” ţigările, hârtiile, resturile, nici pe stradă, nici în intersecţii, aşteptând la semafor. Campania va pătrunde în mijloacele de transport în comun, în şcoli şi în alte instituţii publice. Proiectul prevede mai multe tipuri de comunicări: vizuală, prin afişaje, prin voluntari, atât pe străzi, cât şi în instituţiile publice, comunicare media, comunicare prin lideri (întâlniri cu grupuri de tineri, cu participarea unor personalităţi care vor ridica nivelul de sensibilitate la curăţenie şi civilizaţie). O altă formă de comunicare este corespondenţa cu cetăţenii, pentru implicarea asociaţiilor de locatari. Vor urma Periam şi Sânnicolau Mare.

 

 

Comentarii

comentarii