Acasă Actualitate Nu trebuie să ne mai temem de inundaţii în Timiş

Nu trebuie să ne mai temem de inundaţii în Timiş

DISTRIBUIȚI

A spus Titu Bojin, (foto), directorul Administraţiei Bazinale de Apă Banat (ABAB) Timişoara. Planul judeţean de apărare împotriva inundaţiilor a fost aprobat atât în judeţul Timiş, cât şi în Caraş-Severin
În judeţul Timiş, cele 99 de comitete locale pentru situaţii de urgenţă au aprobate planurile de apărare împotriva inundaţiilor.
În judeţul Caraş-Severin, din cele 77 de comitete locale pentru situaţii de urgenţă, numai 55 au planurile aprobate, iar 10 sunt în curs de aprobare. “Planurile de apărare au fost realizate în totalitate, în Timiş şi Caraş-Severin. Mai sunt câteva la aprobat, pe filiera Prefectură –Inspectorat Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin. Oamenii au înţeles importanţa existenţei acestor planuri, iar comitele locale au intrat în normalitate”, a declarat Titu Bojin, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Banat (ABAB) Timişoara.

Lunca Begăi – în siguranţă

Una dintre cele mai mari temeri ale timişenilor este ameninţarea inundaţiilor.

Deşi, în acest moment, în Timiş şi în Zona de Vest, ploile au fost şi sunt foarte abundente, Bojin a spus că, în continuare, nu trebuie să ne temem că ar putea avea loc inundaţii. În zona Banatului şi a Timişului s-au făcut şi se fac lucrări de întărire şi îndiguire foarte puternice. Amintim de lucrările de pe tronsonul Gătaia –Bocşa şi în zona Gătaia. Astfel, râul Bârzava, de la Reşiţa până în graniţa cu Serbia, nu va mai putea crea probleme. De asemenea, vor fi încheiate lucrările pe râul Timiş, de la Lugoj până la frontiera cu serbia Serbia. Aici e o zonă foarte sensibilă. Au fost inundaţii în anii 2000, 2005 şi 2006. “Lucrarea de pe râul Bega, pe tronsonul Curtea –Făget –Mănăştiur –Bethausen, în valoare de 450 de miliarde de lei vechi, este în derulare şi va scoate Lunca Begăi de sub ameninţarea apelor. Pământurile fermierilor şi oamenii de la sate din zona Banatului, când vor fi finalizate aceste lucrări, vor fi la adăpostul inundaţiilor. În total, sunt 14 lucrări, în diferite stadii – studii de fezabilitate sau în stadiul de finanţare – şi pot afirma că Bazinul Hidrografic Banat va fi unul dintre cele mai sigure bazine hidrografice din ţară, din punctul de vedere al pericolului viiturilor”, a spus Bojin.

Gestionarea situaţiilor de urgenţă

Pe baza Ordinului comun nr. 638-420 din 2005, a fost întocmit Planul de apărare privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţiile hidrotehnice şi poluări accidentale în Bazinul Hidrografic Banat. Planul s-a construit prin ansamblul planurilor judeţene de apărare privind sistemul informaţional şi de exploatare a construcţiilor hidrotehnice în condiţii de ape mari. Luarea măsurilor de limitare, înlăturare sau contracare a efectelor tipurilor de risc constituie o obligaţie pentru administraţiile centrale şi locale cu atribuţii în domeniu, dar şi pentru toate persoanele juridice şi fizice, cu excepţia persoanelor cu handicap, a bătrânilor, copiilor şi a altor categorii defavorizate. Planul judeţean de apărare împotriva inundaţiilor a fost aprobat atât în judeţul Timiş, cât şi în Caraş-Severin. De asemenea, şi Planul bazinal a fost aprobat.

Comentarii

comentarii