Acasă Administraţie Nu vă întrețineți clădirile de patrimoniu? Veți fi amendați săptămânal

Nu vă întrețineți clădirile de patrimoniu? Veți fi amendați săptămânal

DISTRIBUIȚI

cladirilor-istoriceImobilele din zona zero a Timișoarei, de care au fost desproprietăriți „chiaburii” și au fost naționalizate, au ajuns să fie ocupate în perioada comunistă de ștabii vremii, de medici, dascăli, artiști, magistrați sau de alte persoane care au știut să se pună bine cu partidul și să „șoptească” cui trebuie informații despre cine trebuia. Plăteau chirii de 3 lei pe an, cât o înghețată Polar, dar nu s-au gândit niciodată să repare fațadele impunătoarelor clădiri. Înainte de 89, statul le mai repara și le mai zugrăvea. După 1990, palatele din centrul Timișoarei s-au ruinat, fie pentru că foștii ștabi și-au pierdut funcțiile și veniturile (i)licite de dinainte, fie pentru că au fost restituire foștilor proprietari prin procese îndelungate, timp în care s-au măcinat și frumusețea și tencuiala.
În ultimii ani, au devenit chiar pericole publice. Numai în Piața Libertății și în Piața Victoriei, se știe de câte ori au căzut bucăți de tencuială razan pe lângă capetele oamenilor sau pe mașini, zdrobindu-le.
În lipsa unei legi pe paragină, primarul Nicolae Robu a pus Poliția Locală să-i amendeze pe toți proprietarii unor astfel de clădiri care nu le îngrijesc. Iar amenzile sunt mari, între 4.000 și 8.000 de lei. Iar dacă nu se conformează, primarul e decis să aplice amnezile săptămânal.
„Lansez un nou avertisment către cei care nu au înţeles şi nu s-au apucat să îşi reabiliteze clădirile. Vor fi amendaţi în fiecare săptămână, până când îşi vor reabilita clădirile, astfel încât să arate la standardul pe care-l merită Timişoara”, spune primarul Nicolae Robu.
În Timişoara sunt peste 14.000 de clădiri de patrimoniu, iar cartierele Cetate, Fabric sau Iosefin sunt în întregime bunuri de patrimoniu.
Unii proprietari au înțeles semnalul primarului și au început să-și repare fațadele clădirilor, alții, nu, motivând că nu au bani. Primarul are o soluție și pentru aceștia: dacă nu au bani să-și întrețină acele imobile, să și le vândă și să se mute în alte cartiere, unde pot să-și întrețină un apartament de bloc sau o casă. „Nu este obligatoriu să stai în Piața Victoriei dacă nu ai bani să întreții imobilul!”, spune Robu.
Într-o situație similară se află și terenurile „părăsite” de proprietari până vânează momentul unor afaceri imobiliare care să le aducă profitul pe care și-l doresc. Chiar dacă pentru acești proprietari/patroni amenda pare mică și și-o achită a doua zi, prin repetarea aplicării sancțiunii, ar putea conștientiza situația și să-și întrețină actualele paragini.

Comentarii

comentarii