Acasă Actualitate Numai 1.000.000 lei alocați pentru vaccinul românesc anti-COVID?? OncoGen caută sponsori!

Numai 1.000.000 lei alocați pentru vaccinul românesc anti-COVID?? OncoGen caută sponsori!

DISTRIBUIȚI

Asociația OncoGen cu sediul în Timișoara lansează campania de strângere de fonduri pentru susținerea proiectului DECODE – Cercetare și producție vaccin, proiect derulat de Centrul de Terapii Genice și Celulare OncoGen și Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

Campania inițiată își propune să susțină activitatea de cercetare științifică de la nivel local, prin atragerea de fonduri care să fie utilizate pentru a permite continuarea cercetărilor realizate de echipa de cercetători a Centrului timișorean OncoGen în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, cu scopul dezvoltării și producției unui vaccin autohton care să fie folosit, alături de alte vaccinuri apărute deja pe piață, în pandemia cu SARS-CoV2.

”Demersul nostru, la care vă invităm să fiți parte, este înainte de toate o chemare la solidaritate, într-un context pandemic extrem de dificil, în care nu doar sănătatea este periclitată și pusă la grea încercare ci și – din cauza efectelor multiplicatoare și ținând cont de previziunile de evoluție în următorii ani – inclusiv economia va fi puternic afectată.

Considerăm, de aceea, că doar acționând împreună putem fi cu adevărat puternici și putem deveni umărul pe care să se sprijine cercetarea științifică românească în încercarea sa de a dobândi rolul pe care îl merită în lumea cercetării științifice internaționale.

Mesajul pe care vi-l adresăm, cu încredere și căldură, este așadar acela că spiritul și implicarea comunitară pot oferi cercetării din România șansa de a deveni o voce puternică, articulată și recunoscută în lumea cercetării științifice de la nivel global”, se arată în mesajul OncoGen Timișoara.

Elementul de noutate al proiectului derulat de Centrul de Terapii Genice și Celulare OncoGen este acela că tehnologia pe care Centrul OncoGen o are în dezvoltare este derivată din tehnologia de vaccin personalizat în cancer. Aceasta este cea mai nouă tehnologie utilizată în domeniul producției de vaccinuri, fiind dezvoltată în ultimii  ani.

Potrivit datelor oficiale publicate de Organizația Mondială a Sănătății rezultă că pentru dezvoltarea vaccinurilor utilizate în pandemia cu SARS-CoV2 se folosesc tehnologii diferite, majoritatea covârșitoare a acestora bazându-se pe dezvoltarea de anticorpi împotriva virusului.

Concluzia care se desprinde de aici este că imunitatea celulară este unica soluție realistă pentru a asigura o protecție pe termen lung în fața acestui tip de virus, aceasta fiind, așadar, calea de a pune capăt pandemiei cu SARS-CoV2.

Colectivul de cercetători din cadrul Centrului timișorean OncoGen condus de prof.dr.Virgil Păunescu a început să desfășoare activități de cercetare și dezvoltare a unor tehnologii de producere a unor vaccinuri personalizate de câțiva ani, cu scopul de a începe o astfel de terapie la pacienții cu cancer in Romania.

Centrul OncoGen beneficiază de cea mai nouă tehnologie, de aparatura necesară și de o echipă de cercetători cu experiență și expertiză, majoritatea pregătiți în centre de cercetare din străinătate. Practic, OncoGen este cel mai avansat institut de cercetare din România și, probabil, din Europa Centrală și de Est, situându-se la nivelul celor mai dezvoltate laboratoare similare din Germania, Franța, Marea Britanie, SUA și Israel.

Alături de Institutul “Cantacuzino”, Centrul OncoGen a câștigat competiția „Soluții-2020-1 – Dezvoltarea de noi tehnologii, medicamente și vaccinuri pentru prevenirea SARS-CoV-2”, organizată de Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății, primind o sumă de 3.500.000 lei (din care în cursul anului 2020 au fost alocați aproximativ 1.000.000 lei) pentru un program de cercetare care își propune studii preclinice care nu permit obținerea autorizațiilor pentru trecerea la faza de producție a vaccinului, în relație cu Agenția Europeană a Medicamentului.

 

OncoGen mai precizează că în dezvoltarea unui vaccin sunt incluse o fază de cercetare preclinică și de laborator, care se face cu reactivi și instrumente care nu presupun costuri foarte mari, iar în cazul obținerii unor rezultate pozitive se trece la repetarea acelorași experimente cu aparatură și reactivi de uz clinic (GMP), care presupun costuri de aproximativ zece ori mai ridicate și care ar permite să ajungă cu studiile pe voluntari umani până în faza a II-a, fază care poate oferi indicații concrete privind eficiența la oameni a acestui vaccin.

Din suma de 1.000.000 lei alocați în 2020 în cadrul competiției, 300.000 lei au fost direcționați către Institutul „Cantacuzino” pentru a efectua experimentele pe animale în cadrul studiului preclinic. După studiul clinic de faza I, care presupune vaccinarea câtorva zeci de subiecți umani voluntari, pentru evaluarea toxicității sau a eventualelor efecte negative, se trece la studiul clinic de faza a II-a, care implică vaccinarea câtorva sute (până la 1.000) de voluntari sănătoși, pentru verificarea eficienței și ajustarea dozelor.

Important de precizat mai este și faptul că tehnologia utilizată de OncoGen prezintă încă un avantaj: vaccinul dezvoltat aici poate fi rapid modificat în funcție de modificările componentelor virale survenite ca urmare a mutațiilor.

”Practic, în 24 ore, putem obține un nou design de vaccin, adaptat acestor modificări”, susțin reprezentanții OncoGen Timișoara.

În prezent, pentru ca echipa de cercetători din cadrul Centrului de Terapii Genice și Celulare Oncogen să continue cercetările este nevoie de o finanțare suplimentară care să susțină parcurgerea tuturor etapelor necesare, pentru a ajunge cu vaccinul în faza a II-a de testare. Finalizarea cu succes a acestei etape ar putea face din România un jucător major pe piața mondială a vaccinurilor, care ar putea inclusiv să vândă statelor interesate.

”În speranța că informațiile succint prezentate mai sus v-au oferit o imagine de ansamblu asupra obiectivelor proiectului DECODE – Cercetare și producție vaccin și asupra stadiului în care echipa noastră de cercetători se află în acest moment cu derularea proiectului, vă adresăm, cu deschidere și căldură, invitația de a vizita Centrul de Terapii Genice și Celulare OncoGen sau a purta o discuție cu reprezentanții Centrului și ai echipei de cercetători, în vederea identificării unor posibile căi de colaborare care să ne permită ca, acționând împreună, să oferim cercetării științifice românești șansa pe care o merită”, este mesajul OncoGen către eventualii sponsori. Mai multe detalii despre proiect găsiți aici: https://oncogen.ro/ro/decode-project/)

Comentarii

comentarii