Acasă Special Numele presedintelui

Numele presedintelui

DISTRIBUIȚI

Exista un pericol care nu trebuie, sub nicio forma, ignorat. Acela ca o catastrofa sa genereze, aproape automat, o noua catastrofa. Un esec sa fie premiza unui nou esec. Nu vreau sa ocup spatiul acestei analize oferind exemple. Ele sunt nenumarate de-a lungul istoriei. Sa acceptam impreuna teza conform careia, dupa o presedintie cu efecte devastatoare asupra democratiei, stabilitatii politice, unitatii si demnitatii nationale si imaginii Romaniei in lume, exista riscul ca opozitia sa aleaga, pentru a invinge in cursa pentru sefia statului, tot o extrema. Sa zicem cealalta. Si atunci cadem din lac in put. De aceea, este vital ca PSD, impreuna cu Alianta de Centru – Dreapta, alcatuita din PNL si PC, sa deseneze, inca de azi, cu precizie modelul viitorului presedinte. Pentru a putea alege o solutie buna pentru Romania. Pana la un punct, este evident ca portretul robot al viitorului sef de stat trebuie sa se plaseze in coltul opus al ringului politic. Dar doar pana la un punct.
Cum nu trebuie sa fie viitorul presedinte? Nu trebuie sa fie impulsiv. S-a dovedit cu prisosinta, in ultimii ani, ca daca primul om in stat actioneaza nechibzuit, doar in functie de instinct si de pornirile sale de moment, chiar daca uneori intuitia il poate ajuta sa nimereasca acolo unde trebuie, de cele mai multe ori, un asemenea mod de a prezida are efecte catastrofale. In al doilea rand, el nu are voie sa se comporte ca un dezintegrator. Dimpotriva. In al treilea rand, pentru a fi aparate Constitutia si democratia, seful statului nu are voie sa fie partizan politic si nici sa se transforme in jucator, preluand conducerea Executivului. Si, in fine – ma opresc aici la enumerarea trasaturilor negative, care trebuie sa lipseasca -, un viitor presedinte nu trebuie sa apartina subculturii. Pentru ca degradeaza limbajul politic, ofera un prost exemplu cetatenilor si expune Romania oprobriului international.
Dar cum trebuie sa fie viitorul presedinte? Plasandu-se la polul opus, sub aspectul enumerarii de mai sus, enumerare care este o simpla sinteza a trasaturilor negative ale actualului sef al statului, modelul viitorului presedinte trebuie sa fie caracterizat prin respect fata de Constitutie si institutiile democratice, prin distantarea fata de lupta politica dintre putere si opozitie, prin neimplicarea in vreun grup ilegitim de interese si neatacarea grupurilor legitime de interese ale opozitie, prin apropiere fata de reprezentantii societatii civile, prin lipsa de agresivitate, printr-un comportament elegant si demn, printr-un limbaj civilizat.
Dar dincolo de asta? Viitorul presedinte, intrucat in prealabil va trebui sa fie sustinut de alianta opozitiei, trebuie sa fie un personaj agreat de toate aceste partide. Chiar daca provine dintr-unul sau altul dintre acestea. Apoi, intrucat Romania are trei probleme grave, dincolo de criza economica – derapajul antidemocratic prin conflictele create de Basescu intre institutiile statului, imaginea publica total degradata a conducatorului unui stat si imaginea externa deplorabila -, modelul viitorului presedinte trebuie sa mai intruneasca cateva calitati. El trebuie sa fie nu numai un om care respecta institutiile statului democratic, separarea puterilor in stat si Constitutia, ci mai ales un om care sa inteleaga ce inseamna ceea ce trebuie sa respecte si sa promoveze. Prin urmare, el trebuie sa aiba atat o experienta politica, cat si o experienta si expertiza juridica. Apoi, o experienta externa, o cunoastere a raporturilor dintre state si conducatori. Si este obligatoriu sa aiba un limbaj si un comportament compatibil cu cei mai civilizati si respectati sefi de state. Nu mai putin, trebuie sa fie patriot. Si sa inteleaga cu adevarat ce inseamna valorile nationale.
Un exemplu. Un singur exemplu, si doar ca exemplu si deocamdata in niciun alt scop, il ofera profesorul Alexandru Athanasiu. Asa ceva trebuie cautat.

www.sroscas.ro
www.corectnews.com

Comentarii

comentarii