Acasă Eveniment Numărul posturilor didactice ce dispar în Timiş bate toate estimările

Numărul posturilor didactice ce dispar în Timiş bate toate estimările

DISTRIBUIȚI

Sindicaliştii din învăţământul timişean, pregătiţi să iasă în stradă dacă se va dovedi că au dreptate…
Responsabilii din învăţământul preuniversitar timişean se pierd în cifre. Dacă iniţial, aceştia au anunţat că doar 219 posturi didactice vor fi desfiinţate în Timiş, până la 1 septembrie 2010, numărul acestora este acum de 466. Asta doar pe hârtie… Realitatea pare mult mai sumbră. Conform sindicaliştilor din învăţământul judeţean, numărul ar putea fi mult mai mare. Responsabilii de la Inspectoratul Şcolar Timiş ne asigură că la sfârşitul acestei săptămâni am putea şti exact câte posturi didactice devin istorie în Timiş. Fiecare şcoală şi liceu a primit mână liberă să taie atâtea posturi câte consideră. La sfârşit se va trage însă linie şi calculele ar putea fi date peste cap.

„Îşi bat joc de părinţi, elevi şi dascăli”

Sindicaliştii de la Spiru Haret se tem de ce este mai rău în nebunia desfiinţărilor de posturi didactice din Timiş. „Dacă ordonanţa de urgenţă se aplică mot-a-mot, vor fi mult mai mult de 466 de posturi didactice desfiinţate în Timiş. Este ceva incalificabil, îşi bat joc de părinţi, elevi şi dascălii pe care-i vor arunca pe drumuri. Dacă avem dreptate şi cele mai sumbre preconizări ale noastre se vor adeveri, avem o singură soluţie – ieşim în stradă. Degeaba ne cheamă la întâlnirile cu directorii, aici niciodată nu s-au dat date concrete”, spune Virgil Popescu, liderul Sindicatului „Spiru Haret” din învăţământul preuniversitar timişean. Chiar dacă, imediat după ce a fost dată ordonanţa de urgenţă ce prevedea că 15.000 de posturi didactice vor trebui să dispară în România până la 1 septembrie 2010, oficialii Inspectoratului Şcolar Timiş avansau mai multe cifre, acum totul este tăcere… 

S-au spălat pe mâini…

„Nu putem da nicio cifră în acest moment, cel mai probabil, la sfârşitul acestei săptămâni, vom şti exact câte posturi didactice dispar. Vreau ca ceva să fie clar, niciodată Inspectoratul Şcolar Timiş nu a cerut şcolilor câte posturi didactice să taie şi cum să se organizeze. Le-am dat mână liberă, astfel încât să-şi poată plăti toţi oamenii. Şcolile încep să aibă autonomie şi trebuie să-şi asume şi responsabilităţi. Nu e normal ca cineva să fie plătit din bani publici pe clase de 10-12 elevi, când legea prevede altceva”, spune Mariana Eftimie, inspectorul şcolar general de Timiş. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar au făcut şi o simulare a unui plan şcolar de criză pe anul şcolar 2010-2011. Destinaţia a fost Colegiul Naţional Bănănăţean. „În faza iniţială, celor de la Colegiul Bănăţean nu le ajungeau banii. Era imposibil să le ajungă, când aveau clase cu 14 elevi. Aici, trei sferturi dintre dascăli sunt cu vechime şi au grade didactice mari. Am dovedit că totul este posibil prin comasare, făcând o medie de 26 de elevi pe clasă”, mai spune Eftimie.

Comentarii

comentarii