Acasă Promo Nutriţioniştii timişoreni vor un institut de boli de nutriţie şi boli metabolice,...

Nutriţioniştii timişoreni vor un institut de boli de nutriţie şi boli metabolice, la Timişoara

DISTRIBUIȚI

Cu peste 30.000 de persoane cu diabet sunt înregistrate în judeţul Timiş, medicii nutriţionişti bănăţeni sunt îngrijoraţi de incidenţa bolii şi de posibilitatea ca tânăra generaţie să fie una „de sacrificiu”, care va muri înaintea părinţilor, dată fiind dieta complet nesănătoasă.

„Mergeţi în zilele de salariu în orice market şi uitaţi-vă în coşul de cumpărături. Dulciuri şi mâncare nesănătoasă”, remarcă medicii nutriţionişti Romulus Timar, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi decan al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” Timişoara şi prof. Iulian Velea, de la UMF Timişoara.

Aproximativ 5% din populaţia judeţului Timiş are diabet zaharat şi se află în evidenţele medicilor diabetologi, arată datele Casei Judeţene de Sănătate Timiş.

Ultimele statistici, centralizate la finalul primelor nouă luni ale lui 2017 indică un număr total de 30.289 de persoane care suferă de diabet în judeţ.

Diabetul afectează în principal populația în vârstă – mai mult de 70% dintre cazuri sunt înregistrate la persoane peste 60 de ani.

Pe grupe de vârstă, prevalenţa cea mai ridicată este atribuită categoriei 60-69 de ani: 40% din totalul cazurilor (12.153) se află în acest interval. Puţin peste un sfert din persoanele cu diabet, 26%, fac parte din grupa de vârstă 20-59 de ani, care reprezintă, într-o proporţie ridicată, populaţia considerată activă.

În ceea ce priveşte populaţia tânără, în evidenţele specialiştilor sunt 150 de pacienţi cu diabet, cu vârstă sub 20 de ani cu diabet zaharat de tip 1.

Aceleaşi date arată o pondere mai mare a diabetului în rândul femeilor – cu aproximativ 17% mai multe cazuri decât în rândul bărbaţilor. Din totalul pacienţilor cu diabet, 16.323 sunt femei, iar 13.966, bărbaţi.

Din cauză că în multe cazuri diabetul zaharat poate să rămână nediagnosticat, numărul persoanelor care au diabet ar putea fi mult mai mare.

Medicii timişoreni cer şi introducerea sistemului de monitorizare al diabeticilor, mai ales al copiilor, dar şi distribuirea către aceştia a pompelor de injectare subcutanată de insulină, care „ştie” când şi cât să administreze insulina.

„Diabetul zaharat de tip 2, care reprezintă majoritatea cazurilor de diabet, este o afecţiune tăcută, care poate rămâne nedepistată mult timp, din cauză că simptomele pot fi trecute cu vederea. Sunt pacienţi la care diagnosticul este pus în momentul în care sunt instalate deja complicaţii care pot avea implicaţii grave, ce afectează puternic calitatea vieţii. De aceea, dacă sunt observate semne precum senzaţie de sete puternică, senzaţie de foame, lipsa energiei, oboseală accentuată, urinări dese, pierdere în greutate dintr-o dată sau vedere în ceaţă trebuie consultat un specialist”, a declarat prof. dr. Romulus Timar.

Tocmai de aceea, nutriţioniştii timişoreni cer înfiinţarea unui institut al bolilor metabolice şi de nutriţie la Timişoara, dar şi crearea unor centre de excelenţă de specialitate, în marile oraşe din ţară, care să se ocupe de aceşti bolnavi.

În Timişoara se desfăşoară, în Piaţa Victoriei, Campania „Controlează-ţi Diabetul” , în 16-17 noiembrie.

Comentarii

comentarii