Acasă Actualitate O baltă de la Rudna Timiș a provocat un război dintre o...

O baltă de la Rudna Timiș a provocat un război dintre o cetățeancă și primarul din Giulvăz

243
DISTRIBUIȚI

O baltă de la Rudna, aparţinătoare de comuna timişeană Giulvăz, a provocat un mare război între o cetăţeancă, vecină cu luciul de apă, şi primărie.

Redăm poziţia doamnei în cauză, Francesca Alice Matujuka:

“Balta înconjoară terenurile noastre. O parte se află între cele două terenuri şi o parte se află în afară. Primarul îmi pune piedici. Acum a licitat-o să facă loc de pescuit. Nu prea a anunţat pe nimeni. Eu cu fiica mea nu suntem de acord. Acolo se află un loc foarte frumos, multe păsări de baltă. E singurul loc din părţile acestea unde vezi natura pură. Nu am cu cine să discut. Domnul primar Florentin Cristeţi, nu comunică cu mine. El spune că a anunţat şi pe site-ul primăriei (licitaţia, n.r.) dar eu nu am văzut pe niciun site. Am căutat, dar nu am găsit nicio licitaţie. Dacă există afişe pe perete, trebuie să mă urc pe scară să le pot citi. Am făcut cerere şi la primărie. Edilul spune că a fost anunţ şi în ziar, dar eu nu am văzut nicăieri. De ce nu ne-a anunţat? A spus că nu e obligat să anunţe personal pe toată lumea, deşi l-am rugat ca dacă face vreo intervenţie, să ne informeze. Acum am făcut o altă cerere să ne spună cum a dobândit primăria acest luciu de apă, prin ce metodă a ajuns în proprietatea ei, să ne spună şi cine este licitatorul. Nu mi-a venit niciun răspuns. Am primit o scrisoare să mă prezint în termen de cinci zile la primărie, să mă informeze pentru ca să facă împrejmuiri”, a relatat Francesca Alice Matujuka.

Doamna Matujuka mai susţine că nu va ceda şi nu va fi de acord să se facă acolo o baltă de pescuit, fiindcă e o zonă specială şi trebuie protejată. De aceea şi-a luat avocat, să poată lupta în instanţă.

De cealaltă parte, primarul Florentin Cristeţi a declarat că acolo nu s-a încălcat nicio lege privind protecţia naturii, iar concesionarea a fost făcută conform normelor în vigoare, după o dublă licitaţie. Prezentăm poziţia primarului:

“Doamna a fost şi la Garda de Mediu Timiş. Au venit comisarii şi au verificat situaţia la faţa locului. Totul e în regulă. Precizez că balta este a primăriei. Doamna Matujuka nu a participat la licitaţie. De două ori am licitat, conform legislaţiei. Am anunţat peste tot şi pe site şi în ziar, dar dânsa nu a participat. Voia invitaţie specială. Din cauza asta ea merge şi reclamă peste tot. Acum balta este concesionată legal. Că doamna are limite acolo şi nu a participat la licitaţie, probabil ar fi vrut să o ia sau ce o fi vrut, de aceea ea merge şi reclamă. Nu are decât să meargă să reclame unde doreşte. Mediul nu e afectat, nici alte legi. A fost Garda de Mediu şi a văzut. Acolo se face baltă de pescuit sportiv. Este în intravilan şi nu face discuţia niciunui sit de protecţie specială”, a explicat Florentin Cristeţi.

“Eu nu am ştiut că are loc concesionarea bălţii. De aceea nu am participat. Am aflat după aceea. Mi-a spus cineva. Atunci am fost foarte revoltată”, a mai adăugat Matujuka.

Alina Căluşeru, comisarul şef al Gărzii de Mediu -Comisariatul Judeţean Timiş, a spus că la acea baltă au fost comisarii Gărzii de Mediu Timiş şi nu au constatat încălcări ale legislaţiei de mediu. “Balta este în regulă. Dacă primăria a concesionat-o cu licitaţie, noi nu avem atribuţii în acest sens”, a declarat Căluşeru.

 

 

Comentarii

comentarii