Germania a marcat astăzi, 9 noiembrie, 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului, un simbol al „Războiului Rece”. Zidul a fost construit în 1961 ca barieră de separare între Berlinul Occidental și Republica Democrată Germană. Parte a Cortinei de Fier, zidul (lung de 45 de kilometri) a fost, timp de 28 de ani, cea mai cunoscută parte a frontierei RDG-ului. Căderea Zidului Berlinului a fost primul pas către reunificarea Germaniei, care s-a încheiat la 3 octombrie 1990.
Pentru a marca ziua căderii Zidului Berlinului, la Memorialul Revoluției a avut loc eveniment organizat de Consulatul Germaniei la Timișoara, Memorialul Revoluției, Centrul Cultural German și Institutul pentru Relații Externe.
“Am vernisat o expoziție care vorbește despre comunismul din DDR și din România. Vom vedea că cele două țări sub comunism seamănă. Suntem o echipă de patru instituții care, iată, reușim să facem un eveniment important. Avem lucruri interesante, avem din nou o expoziție despre comunism și sperăm să vină cât mai mulți, mai ales tineri, să ne viziteze. Pentru noi, 9 noiembrie are o semnificație și mai puternică decât în alte părți din țară. A fost un eveniment atât de important în 1989, pentru toate țările foste comuniste, pentru că ne-a dat curaj să facem și noi ceva. Expoziția poate fi vizitată până pe 17 noiembrie”, a spus Gino Rado, președintele Memorialului Revoluției.
Evenimentul s-a încheiat cu o prelegere a Rodicăi Binder, jurnalistă și scriitoare de origine română, care a vorbit despre diviziunea dintre Est și Vest și impactul acesteia în politica actuală.
O bucată din Zidul Berlinului se află în curtea Memorialului Revoluției. Aceasta a fost donată Timișoarei de Senatul Germaniei și Primăria Berlinului, în 2012. Demersurile au fost făcute de regretatul Traian Orban, fostul președinte al Memorialului, care a murit în acest an.
Segmentul de zid adus la Timișoara are peste trei metri înălțime și cântărește 2,5 tone. Zidul se află în curtea Memorialului Revoluției, unde va rămâne expus permanent.