Acasă Special O calatorie imposibila

O calatorie imposibila

DISTRIBUIȚI

Aproximativ acesta este sensul in care se exprima ziaristii de la Financial Times atunci cand, in ultima editie, fac o analiza asupra sanselor pe care le au investitorii in jungla romaneasca. Intr-o economie de piata nefunctionala. Intr-o economie de piata care este din ce in ce mai mult supusa capriciilor statului. Arbitrariului unor functionari. Este un avertisment dur adresat tuturor celor care se mai gandesc sa-si investeasca banii in aceasta tara. Este adevarat? Da, este adevarat. Si voi da un exemplu, cred eu, extrem de clar in acest sens.
Cel mai mare fond de investitii din Romania, Fondul Proprietatea, este administrat de unul dintre cele mai mari si mai serioase fonduri de investitii din lume. Care poarta numele Franklin Templeton. Si care invarte colosala suma de 664 de miliarde de dolari. De curand, Fondul Proprietatea a fost supus unui incredibil abuz. Care va face, in felul lui, istorie. Pur si simplu i s-au luat niste bani cu japca. Sute de milioane de lei. Este un furt. Un furt din sectorul privat, in beneficiul unui stat administrat iresponsabil de Guvernul Boc. In cele ce urmeaza, voi explica cum s-au petrecut lucrurile si de ce informatia despre acest jaf, petrecut la Bucuresti, va face turul lumii, producand efecte devastatoare in ceea ce priveste sansa acestei tari de a atrage, in viitorul apropriat, investitii.
Fondul Proprietatea este el insusi efectul unui urias jaf, fata de care statul a incercat, asa cum a putut, o revenire la normal. Dupa cum se stie, regimul comunist a confiscat, in cea mai mare parte, proprietatile cetatenilor si societatilor comerciale. Dupa 1989, restituirea acestora s-a facut partial, selectiv si, deseori, ilegal. Cei mai multi cetateni au ramas, in continuare, pagubiti. Intr-o tentativa de a trage, in fine, linie intre istoria recenta si istoria prezenta si de a convinge opinia publica internationala ca Romania respecta, si nu doar schimonoseste, dreptul la proprietate, a fost infiintat acest fond, unde statul, care in trecut i-a furat pe cetateni, a pus actiuni ale propriilor societati comerciale, de care urmau sa beneficieze oamenii fraudati. In speta scandaloasa la care ma refer, subiectul sunt actiunile Romgaz. Aici, Fondul Proprietatea detine 15 la suta. Romgaz a inregistrat anul trecut un profit substantial. In mod normal, asa cum se petrec lucrurile oriunde in lume, exista doua posibilitati. Prin acordul actionarilor, dividendele pot fi impartite sau investite. Numai in cazul Romgaz si al Fondului Proprietatea a fost aplicat un mecanism cu totul si cu totul original. Pe care orice om cu capul pe umeri il taxeaza drept furt la drumul mare. Aflat in dificultate, ca urmare a modului dezastruos in care administreaza tara, Guvernul Boc a decis sa-si faca un cadou. Sa confiste dividendele Romgaz. Atat partea de 85 la suta, unde actionar este statul, cat si partea de 15 la suta, unde actionar este Fondul Proprietatea. In dispretul sutelor de mii de cetateni care au mai fost o data fraudati de regimul comunist, la succesiunea caruia se afla astazi asa –  numitul partid de dreapta, PD-L.
Cum sa nu faca turul lumii o asemenea talharie? Cum sa nu-si faca trei cruci si sa scuipe in san investitorii care se mai gandesc, poate visand urat, sa vina in Romania? Cum sa nu ne ia la injuraturi prestigiosul ziar Financial Times?

www.sroscas.ro
www.corectnews.ro

Comentarii

comentarii