Acasă Cultura O carte pe zi, la Timișoara: Vocabularul european al filosofiilor scris de...

O carte pe zi, la Timișoara: Vocabularul european al filosofiilor scris de 100 de autori și acoperind 15 limbi

1849
DISTRIBUIȚI

Timişorenii dornici de a citi cea mai importantă lucrare ştiinţifică despre istoria filosofiei apărută în 2020 o au acum la dispoziție pe piața de carte din oraș.

Este vorba Vocabularul european al filosofiilor, coordonat de Barbara Cassin, apărută la editura Polirom.

Traducere și adăugiri la ediția în limba română coordonate de Anca Vasiliu și Alexander Baumgarten.

Lucrare monumentală realizată de un colectiv de aproape o sută de autori și acoperind circa 15 limbi europene, Vocabularul european al filosofiilor prezintă și compară, în cele aproximativ 400 de intrări ale sale, mai bine de 4.000 de termeni specifici unei limbi sau, pentru cei moșteniți din Antichitate, culturii europene, precum și aspecte ce țin de funcționarea unei limbi în ansamblu.

Termenii importanți beneficiază de o tratare amplă, cu un istoric exhaustiv și, acolo unde este cazul, compararea destinului lor în diferite limbi, ca și de expunerea, în chenare separate, a sensului și rolului lor în concepțiile unor autori semnificativi.

În plus, deși termenii discutați au făcut, în diverse perioade și la diverși autori, obiectul speculației filosofice, mulți dintre aceștia au fost preluați de științele umaniste sau au trecut în limbajul cotidian, ceea ce face volumul cu atât mai interesant pentru intelectualii de formație umanistă în general și pentru publicul larg.

Fiecare articol pornește de la un nod de intraductibilitate şi recurge la compararea unor reţele terminologice a căror distorsiune constituie istoria şi geografia limbilor şi culturilor. Este un instrument de lucru de un tip nou, indispensabil comunităţii ştiinţifice lărgite care caută să se constituie, și în acelaşi timp un ghid al Europei filosofice pentru studenţi, profesori, cercetători şi cei curioşi să cunoască atât limba lor, cât şi limba altora – explică Barbara Cassin.

Comentarii

comentarii