Acasă Cultura O carte pe zi: Primul om – ultimul roman neterminat al lui...

O carte pe zi: Primul om – ultimul roman neterminat al lui Albert Camus – a ajuns la Timișoara

1981
DISTRIBUIȚI

Timișorenii care nu au reușit să citească ultimul roman (neterminat) al îndrăgitului scriitor francez Albert Camus, intitulat Primul om, apărut la editura Polirom în 2020, acum au ocazia.

Traducerea romanului din limba franceză este făcută de Ileana Cantuniari.

”În 4 ianuarie 1960, pe drumul de întoarcere la Paris dinspre casa din Lourmarin, maşina în care se afla Albert Camus se izbeşte de un platan, iar scriitorul moare pe loc.

Pe scaunul din spate al automobilului este găsită o geantă cu un manuscris intitulat Primul om. Ultimul roman al scriitorului a rămas neterminat: o probă originală a geniului său, care permite cititorului să se apropie de personalitatea lui şi să-i savureze din plin scriitura, mai exaltată şi pasionantă aici decît în alte cărţi.

Inspirat din propria viaţă şi din copilăria petrecută în Algeria, Camus îşi propunea, ambiţios, un roman în trei părţi: numai prima a fost scrisă, în vreme ce a doua este doar schiţată, iar ultima lipseşte cu totul.

Scriitorul se întoarce, aici, spre lucrurile pe care le iubeşte cel mai mult: tatăl, mama, învăţătorul, străzile Algerului. Şi, din mijlocul sărăciei, al muncii din copilărie şi-al războiului, răzbate, totuşi, fericirea tinereţii”, atenționează La două bufnițe Timișoara.

Comentarii

comentarii