Acasă Actualitate O clădire a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad a devenit monument de...

O clădire a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad a devenit monument de valoare națională

534
DISTRIBUIȚI

Palatul Băncii Naționale situat în Arad, Bd Revoluției nr 72, aflat în administrarea Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, a devenit monument de valoare națională prin trecerea din categoria B, la care fusese încadrat, în categoria A. „A fost un demers inițiat de universitatea noastră, un demers care s-a bucurat de succes și care plasează această clădire istorică pe lista monumentelor considerate de importanță națională. Decizia Ministerului Culturii este un câștig pentru orașul Arad care și-a îmbogățit patrimoniul cultural și istoric cu o clădire situată în grupa valorică A. În continuare, vom accesa fonduri europene pentru a reabilita și consolida această clădire emblematică pentru Arad”, a declarat rectorul UAV, prof. univ. dr. Ramona Lile.

Conform listei afișate pe site-ul Ministerului Culturii, lista aferentă anului 2015 cuprinzând clădirile monumente istorice, în municipiul Arad sunt catalogate monumente în grupa A valorică următoarele obiective: Statuia Sfântului Ioan Nepomuk, Cetatea Aradului cu șanțul de apărare și Biserica Franciscană din interiorul Cetății, Sinagoga Neologă, precum și complexul Mănăstirii „Sfântul Simeon Stâlpnicul -Gai”.

Palatul Băncii Naționale a fost construit în anii 1909-1910 după planurile și sub conducerea arhitectului Jozsef Hubert din Budapesta, sub supravegherea arhitectului arădean Lajos Szantay. Inițial, în clădire a funcționat banca deținută de Compania de căi ferate Arad-Cenad (Arad–Csanadi Gazdasagi Takarekpenztar), apoi a găzduit sucursala arădeană a Băncii Naționale a României. În octombrie 1952, clădirea este primită în folosință de la stat de către Banca Națională. Instituția o deține până în mai 2017 când o predă Ministerului Finanțelor Publice. În 5 septembrie 2018, Guvernul României a aprobat proiectul de hotărâre „privind transmiterea unui bun aflat în domeniul privat al statului şi în administrarea Băncii Naţionale a României în domeniul public al statului şi în administrarea Universităţii «Aurel Vlaicu» din Arad, aflată în coordonarea Ministerului Educaţiei Naţionale”.

Comentarii

comentarii