Acasă Actualitate O comună din Timiș vrea să devină independentă energetic și să reducă...

O comună din Timiș vrea să devină independentă energetic și să reducă drastic facturile

DISTRIBUIȚI

O comuna mică din Timiș vrea independență energetică şi este la un pas să o obțină. În Dudeștii Vechi, autoritățile au transformat clădirea primăriei şi liceul: fără calorifere, fără aer condiţionat, dar perfect izolate şi cu sistem de încălzire ecologic. În plus, în curând, apele geotermale vor încălzi toate instituțiile publice din comună. Proiectele au costat aproape opt milioane de euro.

A fost nevoie de 400.000 de euro, bani europeni, ca sediul primăriei să devină eficient energetic. În niciuna dintre încăperile primăriei din Dudeştii Vechi nu mai există calorifere si nici clasicele aparate de aer condiţionat. Pardoseala este şi încălzită şi răcită în funcţie de anotimp, iar împreună cu sistemul performant de ventilaţie se obţin temperaturile dorite.

Sistemul are si capacitatea de recirculare si purificare a aerului. Iar facturile sunt deja cu 30-50% mai mici. Şi s-ar putea reduce şi mai mult, în condiţiile în care primăria vrea să investească jumătate de milion de euro în panouri solare.

”Mai avem un proiect în derulare de încălzire a tuturor instituţiilor publice cu ape geotermale, care este de 6 milioane de euro.

Şi liceul din localitate a fost beneficiarul programului de eficientizare energetică. Aici investiţia a fost de un milion de euro. În anii trecuţi cheltuiam până şi spre 200.000 de lei pe an pentru a cumpăra lemne. Aveam câţiva colegi fochişti care se ocupau”, spune Bono Cucalan, primar Dudeștii Vechi.

Și scoala generală este în reabilitare. Aici se fac lucrari de 2,7 milioane de euro. Autorităţile spun că în următorii doi ani comuna va deveni complet independentă energetic, scrie observatornews.ro.

Comentarii

comentarii