Acasă Cultura O enigmă veche de secole: teorema lui Fermat. Miercurea de știință, la...

O enigmă veche de secole: teorema lui Fermat. Miercurea de știință, la Humanitas Timișoara. Veniți!

DISTRIBUIȚI

Librăria Humanitas Timișoara vă așteaptă în data de 20 noiembrie, la ora 16.00, la a treia ediție a dezbaterilor lunare ”Miercurea de știință, cu Mădălin Bunoiu și invitații săi”, de această dată,  dialogul va avea loc cu prof. univ. emerit Ștefan Balint și lect. univ. dr. Mihai Chiș, de la Facultatea de Matematică și Informatică, Universitatea de Vest din Timișoara.

Tema acestei întâlniri este „O enigmă veche de secole. Teorema lui Fermat”, iar cărțile recomandate sunt „Teorema vie” de Cédric Villani și „Marea Teoremă a lui Fermat” de Simon Singh, publicate în colecția Știință a Editurii Humanitas.

„Am descoperit o demonstrație cu adevărat minunată, dar nu am aici destul spațiu pentru a o scrie.“ Acestea sunt cuvintele notate de ilustrul matematician Pierre de Fermat pe marginea unei pagini din ediția Aritmeticii lui Diofant, în 1637.

Vreme de 358 de ani, marii matematicieni ai lumii au încercat în zadar să găsească demonstrația teoremei lui Fermat, devenită simbol al misterului matematic. Eforturile lor au condus la deschiderea unor noi domenii de cercetare și au făcut, în același timp, ca perspectiva dezlegării enigmei să devină un fel de Fata Morgana.

În 1995, englezul Andrew Wiles reușește ceea ce părea până atunci imposibil.

Demonstrația lui nu numai că rezolvă cea mai celebră problemă matematică, dar stabilește legături adânci între domenii aparent îndepărtate ale matematicii.

Seria de evenimente „Miercurea de știință cu Mădălin Bunoiu și invitații săi”, organizată de librăria Humanitas, în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara, își propune să aducă în fața publicului subiectele importante ale științei prin dialoguri accesibile, însoțite de recomandări de lectură.

Comentarii

comentarii