Acasă Actualitate O familie de ţigani continuă să-şi facă de cap în centrul Timişoarei

O familie de ţigani continuă să-şi facă de cap în centrul Timişoarei

530
DISTRIBUIȚI

Şicane ţigăneşti, în buricul târgului…
O bătrână de 62 de ani din Timişoara a fost forţată să se mute din propria casă. Asta după ce a fost supusă unor presiuni enorme din partea unei familii de ţigani, care i-au devenit vecini. Femeia este chiriaşa primăriei, de peste 40 de ani. Ea locuieşte într-o casă de pe strada Titulescu, chiar în buricul târgului. Maria Iancu susţine că, de aproape cinci ani, de când o familie de ţigani s-a mutat la etajul casei de pe strada Titulescu 3, nu mai are linişte. Casa femeii, care locuieşte la demisol, arată acum ca după un dezastru. Igrasia de nedescris şi mirosul îngrozitor au determinat-o pe bătrână să se refugieze la un nepot.

„Mi-au spus «Mamae, ia de aici 10.000 de euro şi mută-te!»

Scandalul a început la sfârşitul lui 2009. Imediat după ce, vreme de mai multe săptămâni, întreaga casă i-a fost inundată de familia ţiganilor care s-au mutat deasupra. Înainte de a începe problemele, romii i-au transmis un mesaj clar. I-au oferit 10.000 de euro pentru un spaţiu care valorează de cel puţin 10-15 ori mai mult şi au sfătuit-o să plece unde vede cu ochii. „Mi-au spus: Mamae, ia de aici 10.000 de euro şi mută-te! Cumpărăm noi casa. Dacă nu vrei să te muţi de bunăvoie, te vei muta cu sila. Imediat după ce familia Nicodim Stancu s-a mutat deasupra mea, au început problemele. Mi-au mânjit geamurile cu rahat, mi-au tăiat curentul, m-au înjurat în fiecare zi şi mi-au spart magazia de lemne”, povesteşte Maria Iancu. După ce casa i s-a transformat peste noapte în piscină, fiind inundată în repetate rânduri de ţigani, femeia a făcut mai multe reclamaţii. Sanepidul, Primăria Timişoara şi poliţia i-au sugerat acelaşi lucru – să deschidă un proces civil împotriva vecinilor recalcitranţi.

„Nu pot să mă judec cu un întreg clan ţigănesc”

„De 40 de ani stau în această casă şi acum va trebui să plec. În astfel de condiţii nu se poate locui. Toţi mi-au zis să-i dau în judecată pe ţigani. Cum pot eu, însă, o femeie simplă şi fără bani să mă judec cu un întreg clan ţigănesc? Nimeni nu a putut să le facă ceva, deşi timp de aproape două luni mi-au inundat casa”, povesteşte, printre lacrimi, bătrâna care este la un pas să ajungă în stradă. Ţiganii care vor să pună mâna pe locuinţa femeii nu au putut fi contactaţi. Vecinii susţin că aceştia pleacă des în străinătate. La uşa lor, nu de puţine ori, spun vecinii, au fost văzuţi şi poliţişti. Nu pentru a face vreo anchetă, ci pentru a cumpăra parfumuri de contrabandă. Aceasta pare a fi reţeta de succes a ţiganilor, care acum se cred stat în stat în plin centrul Timişoarei. Maria Iancu vrea o evaluare a pagubelor cauzate de desele inundaţii şi vrea ca familia Stancu să fie pusă la plată. Este sigură, însă, că acest lucru nu se va întâmpla prea devreme. Până la clarificarea situaţiei şi până când locuinţa ei ar putea deveni locuibilă, bătrâna şi-a lăsat o vecină să aibă grijă de casă. Oricum, eventualii hoţi nu prea au ce fura din agoniseala de o viaţă a Mariei Iancu.

Comentarii

comentarii