Acasă Actualitate O familie drăgălașă de rățuște sălbatice – într-un spectacol încântător pe canalul...

O familie drăgălașă de rățuște sălbatice – într-un spectacol încântător pe canalul Bega – Foto / Video

429
DISTRIBUIȚI

O familie drăgălașă de rățuște sălbatice a fost surprinsă, joi 10 iunie, într-un spectacol încântător pe canalul Bega, în zona fostului ștrand, din apropierea Spitalului CFR Timișoara.

Rățuștele au format o adevărată familie, au cuib în vgetația deasă și verde și au reușit chiar să scoată puișori, pe care de obicei îi țin la adăpost. Totuși, ”mămica” și ”tăticul” ies zilnic din stufăriș și caută hrană pentru pui. Rățuștele de o mare frumusețe nu s-au speriat deloc când au fost filmate și fotografiate. Au continuat cu nepăsare să sfredelească cu ciocul prin apă și măl după râme și gândaci și să ne trateze cu indiferență.

 

Totuși, când au văzut că insistăm și ne apropiem prea mult au traversat canalul Bega și s-au mutat pentru o scurtă perioadă pe partea cealaltă a apei. Au încercat să caute în continuare cu ciocul prin apă, dar după câteva minute s-au reîntors pe malul de unde au plecat, în zona stufărișului unde au cuibul cu puișorii, fără să le pese de noi.

 

Tot aici am mai descoperit și un șarpe de apă (foto) care se perpelea la soare ridicat pe bețele de stuf, dar am văzut și o simpatică broască țestoasă.

Iată că Timișoara este iubită și de sălbăticiuni!

Rața sălbatică este o pasăre acvatică ce poate fi întâlnită în toate regiunile din lume, în zonele temperate şi subtropicale unde a fost introdusă de om. Rățușca poate fi întâlnită pe malul apelor dulci şi sărate, de mică adâncime. În România este legată de biotopul bălţilor de stuf, dar şi a lacurilor cu apă şi vegetaţie ce îi asigură un mediu propice de adăpost şi hrană. Apreciază prezenţa sălciilor scorburoase pentru cuibărit. Iarna este întâlnită frecvent pe râurile interioare care nu îngheaţă. În iernile grele migrează în stoluri mari spre sud, spre Ecuator. Masculii sunt uşor de recunoscut mai ales după penajul verde iridescent de pe gât şi cap.

Comentarii

comentarii