Acasă Eveniment O femeie administrator financiar a delapidat mai multe școli din Timiș cu...

O femeie administrator financiar a delapidat mai multe școli din Timiș cu peste 2 milioane de lei

DISTRIBUIȚI

În cadrul operațiunii JUPITER, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Inspectoratului General al Poliției Române, luni, 2 iunie, Inspectoratul de Poliție Timiș, I.P.J. Timiș, sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș pune în executare 22 de mandate de percheziție domiciliară, în județul Timiș.

De asemenea, alte două percheziții au fost puse în executare, în județele Timiș și Mehedinți, de către polițiștii Secției Regionale a Poliției Transporturi Timișoara cu sprijinul polițiștilor din Caraș-Severin și al Inspectoratului de Jandarmi Județean Mehedinți.

Activitățile fac obiectul a 4 dosare penale ce vizează mai multe infracțiuni economice.

17 mandate de percheziție au fost puse în executare în județul Timiș, într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de delapidare cu consecințe deosebit de grave, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, fals intelectual conform Codului Penal și reținerea și neplata, încasarea și neplata în cel mult 60 de zile a contribuțiilor conform  Legii 241/ 2005.

IPJ Timiș a explicat că, în perioada martie 2019- februarie 2024, o femeie, de 43 de ani, în calitate de administrator financiar al mai multor unități de învățământ, din județul Timiș, și-ar fi însușit prin transfer bancar din conturile unităților de învățământ în contul personal și în cele ale altor persoane, precum și prin ridicări de numerar din trezorerie, sume de bani în plus față de salariul cuvenit.

Prejudiciul se ridică la peste 2.000.000 de lei.

”Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş a desfăşurat o acţiune de audit public intern, cu caracter aleatoriu, în prima etapă la zece unităţi de învăţământ din judeţ. În urma verificărilor efectuate şi a rapoartelor de audit întocmite, au fost constatate disfuncţionalităţi majore în gestionarea fondurilor publice, indicând abateri semnificative de la normele legale şi procedurile financiar-contabile în vigoare”, a transmis, luni, Inspectoratul Şcolar Timiş.

Instituţia a precizat că, în majoritatea dintre unităţile verificate, ”s-au constatat indicii temeinice privind săvârşirea unor fapte de natură penală”.

”Din documentele analizate a rezultat că, în mod fraudulos, administratorii financiari ar fi virat sume de bani din conturile instituţiilor de învăţământ în conturi personale sau în conturi aparţinând altor persoane – angajate sau neangajate în cadrul şcolilor respective. De asemenea, au fost efectuate operaţiuni de retragere de numerar din trezorerie, aparent destinate plăţii salariilor, burselor sociale şi burselor de merit, fără existenţa documentelor justificative legale (precum state de plată semnate de către beneficiari)”, a mai transmis instituţia citată.

Oficialii instituţiei precizează că au făcut plângere pentru lămurirea situaţiei.

”Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, în cursul acestei zile, organele de cercetare penală au desfăşurat percheziţii atât la domiciliul persoanelor implicate, cât şi la sediile mai multor unităţi de învăţământ din judeţul Timiş – printre care Şcoala Gimnazială Ghizela, Şcoala Gimnazială Balinţ, Şcoala Gimnazială Belinţ, Şcoala Gimnazială Costeiu, Şcoala Gimnazială Secaş şi Şcoala Gimnazială Găvojdia”, a mai transmis instituţia.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş continuă desfăşurarea acţiunilor de audit, ca urmare a rezultatelor negative constatate în etapa anterioară.

Într-un alt dosar, în care se efectuează cercetări de către polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Economice Timiș, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de bancrută frauduloasă, abuz de încredere în frauda creditorilor și uz de fals, au fost puse în executare 5 mandate de percheziție domiciliară, în județul Timiș.

IPJ Timiș a mai explicat că, în perioada 2023-2024, administratorul unei societăți comerciale cu sprijinul lichidatorului judiciar ar fi înfățișat datorii inexistente, cu scopul de a fi desemnat creditor majoritar la masa credală.

În acest sens, organele fiscale nu au putut solicita atragerea răspunderii patrimoniale a asociatului (procedura de atragere putea fi inițiată exclusiv de lichidatorul judiciar sau la propunerea creditorului majoritar), totodată organele fiscale neputând să-și exercite atribuțiile creditorului majoritar cauzând-le un prejudiciu de peste 5.000.000 de lei.

Prejudiciul reținut în cauză, reprezintă datoria societății către organul fiscal.

Cele două percheziții domiciliare efectuate de polițiștii de la transporturi au făcut obiectul a două dosare penale, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziunea fiscală.

În fapt, în perioada 2016-2023, trei persoane ar fi predat diferite cantități de deșeuri metalice și nemetalice către o societate comercială, declarând în mod fals ca acestea provin din gospodărie proprie, producând astfel un prejudiciu bugetului consolidat al statului cu un procent de 10% din totalul încasărilor realizate de aceștia.

Prejudiciul cauzat este de peste 300.000 de lei.

Comentarii

comentarii