Acasă Actualitate O fostă stripteuză, unul din principalii “turnători” la Vama Moraviţa

O fostă stripteuză, unul din principalii “turnători” la Vama Moraviţa

642
DISTRIBUIȚI

Arestarea unor vameşi şi a unor poliţişti de frontieră de la Vama Stamora Moraviţa, din judeţul Timiş, nu a fost întâmplătoare. Cei care au documentat acest caz au infiltrat oameni printre vameşi şi chiar printre poliţiştii de frontieră, pentru a-şi construi un caz beton. Unul dintre şefii de grupă de la Vama Stamora Moraviţa, Andreea Brebenoiu, este bănuită de majoritatea agenţilor de la frontieră că i-a dat în gât la DNA, pentru a avansa într-un post mai bun.

Pe lângă Andreea Brebenoiu au mai fost infiltrate printre poliţiştii de frontieră cel puţin două persoane. Culmea este că, în 1 februarie, adică cu câteva zile înainte de reţinerile de la Vama Moraviţa, cinci poliţişti de frontieră şi-au cerut transferul la IPJ Timiş (Inspectoratul Poliţiei Judeţene Timiş).

„Luaţi bani, pentru că nu va afla nimeni”

Mai mulţi agenţi de la frontieră spun că purtarea persoanelor bănuite că ar fi „turnat” lăsa mult de dorit. Unul dintre oamenii legii îşi aminteşte cum trei şefi, printre care şi Andreea Brebenoiu, îi încurajau să ia şpagă. „Ne spuneau să luăm bani, să nu fim proşti. Dacă ni se oferă bani, să-i luăm şi să îi împărţim, pentru că nu va afla nimeni. De fapt, aceşti oameni ne-au pus beţe în roate. Ei sunt cei care ne-au instigat, iar în momentul descinderii în vamă, aceştia erau deja transferaţi. Îmi amintesc de Andreea Brebenoiu, şefa noastră de grupă, care, în tinereţe, a fost stripteuză, ne încuraja să luăm bani, iar acum lucrează la poliţia din Timişoara, iar alţi colegi de-ai noştri dau declaraţii la DNA, din cauza ei”, spune un poliţist din cadrul IJPF Timiş.

„Nu putem oferi informaţii cu caracter personal”

Ioan Mudure, adjunctul inspectorului şef al Poliţiei de Frontieră Timiş, spune că nu poate oferi informaţii personale ale subalternilor. Întrebat dacă Andreea Brebenoiu lucrează la Poliţia de Frontieră Timiş, Mudure a oferit un răspuns sec: „Această discuţie nu îşi are rostul. Există o lege care ne apără. Eu nu pot să vă spun dacă această persoană lucrează la noi, cu atât mai mult nu ştiu dacă această persoană a fost transferată de curând de la noi la IPJ Timiş”, spune Ioan Mudure.

Cinci poliţişti de frontieră – transferaţi la cerere

Emil Andrei, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Timiş, spune că, în luna februarie, au fost transferate la cerere cinci persoane de la poliţia de frontieră. „Începând cu 1 februarie, cinci poliţişti de frontieră au fost transferaţi, la cerere, la IPJ Timiş. Pot să vă spun că acestor oameni li s-au verificat minuţios dosarele până ce au fost acceptaţi de către noi”, spune Emil Andrei.

Avansaţi pentru că şi-au turnat colegii?
 

Mai mulţi agenţi ai poliţiei de frontieră ştiu cu exactitate că cel puţin trei dintre cei cinci poliţişti transferaţi au fost infiltraţi printre ei. „Ne-am dat şi noi seama cine ne provoca, cine ne turna. Oricum, ca să ştiţi, au picat foarte mulţi oameni nevinovaţi în această poveste. În loc să vorbim de noile maşini primite, care au costat o groază de bani şi care stau pe dreapta, pentru că nu avem benzină, noi vorbim despre poliţişti care au fost instigaţi de şefi să ia şpagă. Ar fi multe de spus. Noi, cu trei litri de carburant, trebuie să ne descurcăm într-o tură care are opt ore. Acestea sunt problemele importante ale sistemului în care lucrăm”, spune unul dintre agenţii de frontieră din Vama Stamora Moraviţa.

 

Comentarii

comentarii