Acas─â Special O galceava trucata

O galceava trucata

1319
DISTRIBUIȚI

Aparent, Presedintele Traian Basescu s-a despartit de Guvern. Pe care l-a criticat cu duritate. Luandu-l chiar prin surprindere pe premierul Emil Boc atunci cand a anuntat ca, intr-un viitor apropiat, TVA va trebui sa revina la 19 la suta. In fine, acelasi presedinte ataca si PD-L. Sau o buna parte a acestui partid. Atunci cand ii solicita sa renunte, pentru a nu se sinucide politic, la sistemul clientelar. Sunt cateva voci, e drept extrem de izolate, in PD-L, care si ele cartesc impotriva sefului statului. Asistam la o galceava reala? Este inceputul unei rupturi generate de efectele crizei prost sugestionate de catre Presedinte si Guvern? Exista o tentativa reala de aruncare a responsabilitatii dintr-o parte in alta? Este posibil sa se intample si acum asa cum s-a intamplat de atatea ori in trecut, ca intre “specialistii” de la Cotroceni si “specialistii” de la Guvern sa existe grave disensiuni?
Presedintele Traian Basescu, in calitate de conducator al Executivului, functie pe care si-a asumat-o atunci cand l-a numit pe Boc premier si cand a anuntat ca se va comporta ca un presedinte – jucator, a luat o serie de decizii extrem de riscante din punct de vedere constitutional si politic. Nu le mai enumar, pentru ca ele sunt cunoscute. Important de retinut este faptul ca ele nu au condus la un rezultat bun. Dimpotriva. In timp ce America s-a trezit si a intrat intr-o vizibila crestere economica, in timp ce Uniunea Europeana a revenit la cresterea modesta dar constanta de dinainte de criza, in ceea ce priveste Romania, toate prognozele si, pana la urma, toate evidentele ne arata ca vom avea o criza profunda poate inca cativa ani. Evident, vinovati sunt cei care conduc. Si mai trebuie sa subliniez faptul ca, asumandu-si rolul pe care si l-a asumat, Traian Basescu a fost si vestitorul masurilor care ne duc spre catastrofa. A facut acest lucru, inclusiv, zilele trecute. In aceste conditii, este logic ca cea mai mare factura politica va fi platita tot de presedinte. Dupa care, urmeaza PD-L.
In aceste conditii, pentru Traian Basescu, devine convenabila initierea unui joc de imagine. Jocul de imagine consta in lansarea unor enunturi aparent contradictorii, care sunt de natura sa acopere, prin cuvinte si intentii, intreaga arie de raspunsuri, care pot fi date provocarii crizei. La o adica, oricand Presedintele poate invoca faptul ca el a promovat o idee buna pe care altii nu au urmat-o. Sau au solutionat-o gresit. Marja sa de raspuns creste exponential pe masura ce lanseaza, in opinia publica, cat mai multe semnale contradictorii.
La randul sau, Guvernul nu are decat de castigat din confuzia generata de falsa polemica. Pentru ca, tot la o adica, si reprezentantii Executivului pot da vina pe indicatii.
Falsa polemica Cotroceni – PD-L poate amagi atat opinia publica, cat si opozitia, facandu-le sa ramana in expectativa si sa intarzie sa actioneze in sensul maturarii de la putere a responsabililor pentru criza rau gestionata. Asa ca, am convingerea, asistam la o galceava trucata. 

www.sroscas.ro
 

Comentarii

comentarii