Acasă Cultura O incursiune copleșitoare în istoria familiilor nobile din Banat

O incursiune copleșitoare în istoria familiilor nobile din Banat

DISTRIBUIȚI

O fascinantă expoziție inaugurată la Muzeul Național al Banatului a avut un succes extraordinar la timișoreni, vineri, 25 octombrie, la Bastionul Theresia.

Participanții au avut ocazia să facă o călătorie emoționantă prin istoria fascinantă a Banatului la vernisajul expoziției „Între memorie și uitare. Familii nobile din Banat în perioada modernă”.

Claudiu Ilaș, directorul Muzeului, a declarat că este cea mai frumoasă expoziție organizată în 2024.

“Este o expoziție foarte complexă la care au participat mai multe muzee, Episcopia Romano Catolică Timișoara, arhivele naționale și muzeele din Caransebeș  Reșița și Complexul muzeal Arad, dar și colecții private. Ne înclinăm în fața celor care au făcut aceste donații și al partenerilor, dar mai ales mă înclin în fața colegilor mei care au reușit să facă această expoziție extraordinară, una dintre cele mai frumoase expoziții pe care Muzeul Banatului le-a făcut în acest an”, a spus Claudiu Ilaș.

Prin intermediul exponatelor, timișorenii au făcut o incursiune copleșitoare în istoria familiilor nobile din Banat între anul 1779 când această provincie a fost  integrată regatului Ungariei și anul 1919 anul instalării administrației românești după căderea monarhiei austro-ungare și efemera republică bănățeană, totul ar putea fi creionat prin intermediul unor bunuri culturale de tipologii foarte diverse păstrate în muzee arhive și biblioteci care ilustrează viața politică economică socială și culturală a nobilimii din Banatul istoric cu cele trei comitate Torontal, Timiș și Caraș.

Înființată în anul 1872 la Timișoara Societatea de Istorie și Arheologie din Ungaria de Sud a reprezentat forul științific al acestei provincii având drept obiectiv conservarea bunurilor culturale din acest teritoriu a fostei monarhii austro-ungare din 1919, Banatul devenind provincie în cadrul regatului României.

Mărturii despre structura nobilimii din Banatul istoric în epoca modernă sunt reprezentante de portrete pictură, grafică, sculptură, mobilier, piese din ceramică, sticlă și metalie, cărți, documente, diplome nobiliare, medalii, scrisori, fotografii și textele istorice.

Aceste bunuri culturale sunt ilustrative pentru structura nobilimii din Banat ca parte integrantă a nobilimii din monarhia austro-ungară: marea aristocrație, nobilimea de funcții, nobilii proprietari de domenii, noua nobilime, înnobilații după 1779 pentru merită civile, comerciale, ecleziastice și militare.   

Toți cei prezenți au putut descoperi un univers cultural rar păstrat cu grijă în muzeele și arhivele din Banat, Serbia și Ungaria și adus acum la Timișoara. De la portrete elegante și mobilier rafinat până la fotografii rare ale reședințelor nobiliare, această expoziție reconstituie o lume dispărută – cea a familiilor nobile care au modelat istoria regiunii.

Printre piesele de colecție se numără portrete și documente nobiliare de mare valoare, piese de mobilier și textile din secolele XVIII-XIX, fotografii rare realizate de renumitul Klösz György la sfârșitul secolului al XIX-lea, surprinzând interioarele fastuoase ale castelelor nobiliare din Banat.

Povestea nobilimii bănățene – o explorare a destinelor familiilor aristocratice și cum au supraviețuit ele provocărilor istoriei, de la marile războaie până la exproprierile comuniste.

“Vă propunem să priviți dincolo de simplele obiecte, spre viețile și dramele familiilor nobile care au contribuit la dezvoltarea Banatului, dar care au fost deseori uitate. Această expoziție aduce în prim-plan o istorie comună care ne leagă, invitându-vă să descoperiți trecutul prin intermediul acestor mărturii culturale rare”, este mesajul MNaB.

Program: miercuri – duminică, 10:00 – 18:00 (ultima intrare la 17:30).

Comentarii

comentarii