Acasă Editorial O minune de om: doctor Virgil Musta, din Banat

O minune de om: doctor Virgil Musta, din Banat

DISTRIBUIȚI

Am simțit nevoia să scriu despre un domn, un OM, din categoria ființelor superioare despre care se va mai vorbi multă vreme. Se spune că pe oameni îi cunoaștem în două situații: la petrecere și la necaz. Acum, a venit vremea analizelor la necaz, pentru că nu am putea numi altfel ceea ce trăim acum. Pe lângă situația generată de Coronavirus, argumentată, cu toate normele și restricțiile ce se impun de către Guvern, Parlament, Președinție și medici, mai sunt o mulțime de situații de analizat, compuse din argumente sociale, economice, psihologice, umane, de comunicare, atitudine și reflexe.

Domnul doctor Virgil Musta este dintr-o familie veche de intelectuali din Banat, la fel ca fratele său, tot medic, cu rădăcini în Banatul de Munte, la Oravița. Tatăl său, regretatul Horia Musta, avocat, a fost unul dintre fondatorii PNL Timiș (1990!), o familie cu un bagaj intelectiv și cultural bogate.

De ce îi dedic aceste rânduri? Doresc să-i omagiez calitatea umană, dar și pe cea profesională. Știm că medicii au depus jurământul lui Hippocrate, că au obligația etică a dăruirii către pacienți, dar modestia acestui om impresionează în plus. Cu mare dificultate, la București, s-a admis că tratamentul practicat la Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara (nota bene: datând din 1956!) a dat rezultate. Toți pacienții internați aici, diagnosticați cu Coronavirus, au fost declarați vindecați! Am văzut, cu mare amărăciune (inclusiv una jurnalistică) cum la interviurile luate domnului doctor Musta, pe burtiera ecranelor de televiziune, scria numele său, al spitalului, fără mențiunea ”Timișoara”, un alt spital, cu același nume, fiind și în București. Nu este vorba aici de orgolii, ci de RESPECT.

Doctorul Virgil Musta a aplicat un tratament în care a inclus, de la bun început, un medicament folosit în tratamentul pentru SIDA, iar eu nu voi intra în detaliile medicale, aceasta fiind tema specialiștilor. Dar acest medic modest și calm, elegant, nu a creat panică în nicio comunicare asumată, nu a ”certat” pe nimeni că nu ar ști mai bine și mai repede ceea ce trebuie făcut. Intervențiile sale mediatizate au arătat că încrederea în medici, mai ales în situații de acest fel, este esențială. A transmis, fără a se lăuda, fără emfază și fără aroganță, cât este de important ca în cuvinte puține, în fraze bine echilibrate, informațiile de care era nevoie. Familiile celor diagnosticați, dar și oamenii interesați de această temă atât de importantă, acum, au putut să înțeleagă, cu o minte deschisă, ce este de făcut.

Nu a strigat, nu a defăimat pe nimeni, nu a strivit în cuvinte, nu a cerut imposibilul. A vorbit despre situația aceasta, ca despre o temă ce ne revine, deopotrivă, tuturor. A comunicat inteligent. Nu știm cât de bine s-a făcut înțeles…

Timișorenii se comportă cu decență, chiar dacă nu de mult, în urmă cu câteva zile, au mai fost și niște momente hilare, prin magazine….

Știu câteva familii care i-ar scrie domnului doctor Musta: ”Domnului doctor, cu dragoste!”

Comentarii

comentarii