Acasă Eveniment O nouă lovitură marca PDL asupra românilor

O nouă lovitură marca PDL asupra românilor

DISTRIBUIȚI

Medicul şi deputatul Horia Cristian (PNL Timiş) explică noul genocid naţional asupra bolnavilor
Cinismul şi tupeul actualei guvernări PDL-iste pare să devină fără margini, de pe o zi pe alta. După marea ticăloşie portocalie, prin care dezastrul naţional al sănătăţii va fi aruncat pe primării, de joi, 1 iulie, guvernarea portocalie va da încă o lovitură românilor, prin stabilirea noului preţ de referinţă al medicamentelor, şi va provoca (după cum spun organizaţiile de pacienţi) un adevărat genocid naţional al bolnavilor.

Vor plăti de cinci ori mai mult

Colegiul Farmaciştilor Timiş susţine că preţul de referinţă pe o anumită grupă terapeutică va deveni foarte mic, iar bolnavul va fi obligat să plătească mult. Coplata din partea bolnavului va fi destul de mare. Efortul financiar pe care pacientul va fi obligat să îl facă va fi mare, iar efortul Casei de Asigurări va fi mai mic, pentru că va compensa mai puţin. Deputatul timişorean Horia Cristian (foto) susţine că, pe de o parte, sistemul de referenţiere pe clase terapeutice propus de CNAS, cu aplicare de la 1 iulie, este în principiu corect. Medicamentele vor fi grupate în jurul acestor referinţe, care devin valoarea de decontare. Pe de altă parte, medicul Horia Cristian a spus că va fi un dezastru financiar pentru bolnavi, fiindcă vor plăti mai mult pentru a-şi procura medicamentele “Problema sistemului propus este alăturarea de medicamente, care deşi au ca indicaţie aceeaşi boală, aparţin unor clase terapeutice diferite. Aceasta va conduce inevitabil, în unele situaţii, la prescrierea de medicamente avînd în vedere doar preţul şi nu indicaţia, prescrierea de medicamente nepotrivite, pentru că au un preţ pe care pacientul şi-l poate permite. Aceasta pentru că preţul unor medicamente poate fi de 5 ori mai mare decât cel de referinţă, iar pacientul, dacă doreşte un tratament potrivit, de calitate, va fi nevoit să plătească din buzunar sume mai mari cu 10% pînă la 500%”,  a spus Horia Cristian.

Producătorii de medicamente, cei mai afectaţi

Dar problema medicamentelor este şi mai complicată
prin aplicarea OUG 104/2009, privind măsurile fiscale de supra taxare, botezate impropriu clawback, iar împreună cu referenţierea pe clase terapeutice şi combinată cu lipsa de bani a sănătăţii vor conduce la mari convulsii în sistemul farmaceutic. Medicul Cristian a subliniat că, într-o ţară în care preţurile la medicamente sunt cele mai mici din Europa, aplicarea unei asemenea suprataxe este supărătoare pentru producători, dar poate fi dezastruoasă pentru pacienţi. Aceasta pentru că unele medicamente suprataxate vor fi nerentabile de a fi importate în România şi pacienţii nu le vor mai găsi. Producătorii români sunt cei mai afectaţi. “În acest fel, această OUG devine o măsură prin care sectorul farmeceutic românesc este dus şi mai adânc în criză. Producătorii de medicamente au sperat ca această ordonanţă să fie amendată de parlament. Dar PDL s-a opus în mod repetat modificării textului OUG. Publicarea normelor de aplicare a acestei a acestei OUG a risipit orice speranţe. Dacă mai era cazul”, a spus deputatul Horia Cristian. CNSA susţine că era nevoie de aceste noi măsuri, fiindcă situaţia actuală este descrisă prin consum excesiv, progresiv şi disproporţionat cu posibilităţile sistemului şi nevoile asiguraţilor, accesibilitate la tratament redusă şi inegală, eficienţă limitată şi disproporţie evidentă între utilizarea medicamentelor generice şi originale. Nu în ultimul rînd sistemul actual de prescriere şi eliberare a medicamentelor cu şi fără contribuţie personală este unul impredictibil.

Comentarii

comentarii