Acasă Economic O nouă lovitură pentru fermierii din Timiş: inundaţiile devastatoare!

O nouă lovitură pentru fermierii din Timiş: inundaţiile devastatoare!

DISTRIBUIȚI

inundatii fermierii timis balotiDupă ploaia cu grindina cât oul de găină şi furtuna violentă ce au lovit Timişul în noaptea de 19 iunie şi au distrus o mare parte din cultura de rapiţa şi de grâu, iată că ploaia diluviană din noaptea de 28 iunie i-a dus încă o dată la disperare pe fermieri.
 „A fost dezastru. Viitura a venit pe Darova, a spart calea ferată, iar aici, la Boldur, a intrat în zona antenelor şi de acolo a năvălit peste sat. Au intervenit pompierii şi au încercat să o mai blocheze. A distrus tot – grădini, păşune şi culturi. Nu am mai văzut inundaţie de o asemenea amploare. Cred că jumate din sat a înotat în apă. Mie mi-a luat păşunea. Acolo am vreo 300 de baloţi, pentru hrana vacilor. Acasă am 200 de baloţi care au înotat o noapte în apă. 75% din fânul de anul acesta e afectat şi se va distruge. Mai grav e că nu pot ajunge cu vacile în păşune de 3 zile. Suntem mulţi afectaţi. Dacă primăria nu anunţă pe nimeni, cine ne bagă în seamă pe noi fermierii? Oare ne despăgubeşte cineva sau la iarnă scriem faliment pe uşa fermei?”, se întreabă fermierul Florin Ţumbrea, din Boldur, judeţul Timiş, care creşte 30 de vaci, are 65 ha de păşune şi lucrează 17 ha de pământ pe care cultivă cereale.
În aceste condiţii, mai există o şansă. Autorităţile încearcă să îi ajute şi chiar să îi despăgubească pe agriculturii afectaţi. Prof. dr.  Doru Petanec, directorul Direcţiei Agricole Judeţene Timiş, a spus că fermierii trebuie să depună cerere la primării pentru ca să vină o comisie să constate pagubele, în scopul despăgubirilor.
„Sunt cele două comitete înfiinţate – unul local, unde primarul localităţii este preşedintele care face şi evaluarea pagubelor, şi unul judeţean care le coordonează pe cele locale. Fermierul trebuie să facă adresă scrisă la primăria din localitate, dar asta urgent, imediat după inundaţii. Atunci, comitetul local se deplasează la faţa locului în fermă şi face procesul verbal de constatare. Aici, la direcţie noi primim documentele ce ni le trimit primăriile”, a explicat Petanec.
Deocamdată sunt înregistrate 30.000 de hectare de pământ agricol calamitat de inundaţii, dar sunt mult mai multe în Timiş.

Comentarii

comentarii