Acasă Actualitate O nouă premieră la Timișoara. Se va înființa Fondul regional de finanțarea...

O nouă premieră la Timișoara. Se va înființa Fondul regional de finanțarea producției de film

DISTRIBUIȚI

Strategia culturală a Timișoarei 2014 – 2024 aprobată de Consiliul Local arată că unul dintre obiective este crearea unui fond de film regional, pentru sprijinirea producției de film.

În spiritul acestei strategii, echipa Documentor, formată din regizorul Florin Iepan și Călin Meda, a obținut o finanțare norvegiană pentru a veni în întâmpinarea acestei idei culturale.

Astfel, ei vor să convingă autoritățile locale și pe politicieni de binefacerile înființării unui centru regional de finanțare a producției  de film la Timișoara sau oriunde în regiunea de Vest, județele Timiș, Arad, Bihor, Caraș Severin sau Hunedoara.

“Noi propunem autorităților din regiunea de vest să înființeze propriul lor instrument pentru finanțarea producției de film. De obicei, finanțările le obțin cei din București, prin Centrul național al cinematografiei, iar cei din alte regiuni au șanse foarte mici să obțină vreun ban pentru producție de film, asta fiindcă nu există centre regionale de film.

În toate țările există acești finanțatori regionali  care sprijină producția de film.

Acesta este obiectivul: să facem un centru regional de sprijin și finanțare a producției de film cu sediul la Timișoara sau în oricare alt oraș capitală de județ”, a explicat Florin Iepan.

Cum s-ar face un asemenea proiect?

Numai prin asocierea autorităților locale din partea de vest a României, dar și prin contribuția camerelor de comerț, producția de film fiind legată și de economia locală.

Aminting că filmul Hackerville filmat în Timișoara a lăsat în economia locală peste 1 milion de euro.

Pentru început, reprezentanții autorităților locale și alte personalități vor merge în Norvegia, într-un oraș de lângă capitala Oslo, și vor avea întâlniri cu specialiștii pentru a înțelege cum funcționează acest sistem, un astfel de fond fegional de film, cum este finanțat și care sunt beneficiile pentru economie și altele.

În 2023 vor fi alte două întâlniri la Timișoara, unde vor veni reprezentanții din Norvegia și vor prezenta avantajele înființării unui fond de film regional.

Iepan a concluzionat: “Este pentru prima oară când în România există o inițiativă de acest fel. Deci e o premieră pentru Timișoara. Sperăm că se și va concretiza, dar nu ascund că depinde foarte mult de factorul politic. Dacă politicienii se pun de acord, atunci lucrurile se rezolvă. Avem exemplu Timișoara capitală culturală europeană amplu proiect care a reușit datorită solidarității politicienilor și actorilor culturali”.

Comentarii

comentarii